В четвъртък министрите от еврозоната одобриха набор от ангажименти, които България трябва да изпълни преди да влезе в еврозоната. София отговаря на предварителните критерии за започване процедурата по прием в общата валута, тъй като нейната инфлация е ниска, публичните финанси са в добро състояние, а българският лев е фиксиран към еврото, пише британският вестник „Експрес”.

Тези условия накараха министрите да приветстват намерението на София. Но страната, която се присъедини към ЕС през 2007г., има някои трудности – например, банките са рискови.

Въпреки проблемите, правителството е убедено, че ще направи значителни стъпки и че през юли следващата година България ще е готова да влезе в „чакалнята”.

Българският финансов министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев изразиха готовността си да изпълняват ангажиментите в писмо.

„Очакваме да се присъединим едновременно към ERM-2 и Банковия съюз до юли 2019г.”.

Втората стъпка за влизането на една държава в еврозоната е присъединяването към Банковия съюз. Държавите членки в него прехвърлят на европейските институции правомощията да контролиран най-големите банки и да се справят с проблемите кредитори.

За да се присъедини към Банковия съюз, България ще трябва да приеме поредица от финансовите реформи и да засили сътрудничеството си с Европейската централна банка. Ако страната издържи първия стрес-тест под надзора на ЕЦБ, тя ще може да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм (ERM II).

Очаква се София да изпрати официално искане за присъединяване към банковия съюз през следващите дни, според член на борда на директорите на ЕЦБ Бенои Кюре.

Според финансовите министри от еврозоната, оценката за напредъка на София трябва да отнеме около година от започването на процеса. Кюре обаче не отхвърли възможността това да се проточи, „ако има нужда от повече време”.

Изявлението на министрите на еврозоната казва, че оценката на напредъка на София в Съюза трябва да бъде направена „в рамките на приблизително една година“ от прилагането му.
Но продължителността на процеса може да се промени, каза г-н Coeure.
Той каза: „Ако има нужда от повече време, това може да бъде повече от една година.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!