Германия

Лидерът на християндемократите в Бундестага Волкер Каудер призова канцлера да предостави лидерство в Европа и че Германия трябва да бъде „бастион на стабилността”.

Каудер каза, че Германия се нуждае от правителство, за да осигури лидерство в Европа, пише Express.

„Европа чака Германия, способна да действа, за да може най-сетне да отговори на въпросите, повдигнати от френския президент Еманюел Макрон. Икономически най-силната държава в Европа не може да се прояви като политическо джудже”, каза той.

Каудер споменава призива на Макрон за фискални реформи за укрепване на еврозоната и говори за него като за нарастваща сила в Европа.

Германия е изправена пред най-тежката политическа криза в съвременната си история, след като усилията на Меркел за изграждане на тристранна коалиция със свободните демократи (FDP) и Зелените, пропаднаха през изминалия уикенд, което предизвика опасения в цяла Европа за продължителен вакуум на лидерството в икономиката на континента.

Германия, четвъртата по големина икономика в света, отдавна е бастион на стабилността в ЕС, а служителите в Брюксел и Париж се страхуват от месеци заради политическата несигурност, която може да навреди на плановете за реформиране на управлението на еврозоната и политиките на ЕС в областта на отбраната.

Меркел, която остава да действа като канцлер, докато не бъде договорено правителство, заяви, че би предпочела да работи с Германската социалдемократическа партия (SPD), но ако тази опция се провали, тя би подкрепила нови избори срещу нестабилното малцинствено правителство.

Други избори също няма да доведат до бързо разрешаване на кризата. Съгласно състава на Германия президентът би могъл да свика други избори едва след като Меркел е загубила няколко гласа в Бундестага – процес, който може да отнеме няколко месеца.

Германската социалдемократическа партия управлява в коалиция под шапката на Меркел от 2013г. насам, но заяви, че иска да влезе в опозиция, след като получи най-лошия си резултат от следвоенния период на изборите на 24 септември.

Появи се и новина от последно социологическо проучване, което разкрива, че мнозинството от германците не искат Меркел отново да кандидатства за канцлер. Според анкетата само 38.5% от германците ще приветстват подновената кандидатура на канцлера.

Говорейки за телевизия ZDF в четвъртък, заместник-председателят на SPD Карл Лаутербах заяви, че партията му може би ще трябва да преосмисли противопоставянето си на друга „голяма коалиция”, но добави, че все още е скептичен към присъединяването си към Меркел.

Експертът по военно дело на социалдемократическата партия Йоханес Карс настоява Шулц да прояви в разговорите си с президента.

„Не бива да казваме нищо, а в края на краищата става дума за политика”, каза Карс пред НТВ телевизия.

SPD подкрепя предложението на Макрон да създаде фискален капацитет в еврозоната, за да защити членовете на блока на единната валута от външни шокове.

Ако обаче SPD промени отношението си към „величествената коалиция”, лидерът на сестрата на Меркел, баварската партия, Християнсоциалният съюз (CSU) заяви в четвъртък, че не трябва да очаква от консерваторите да правят значителни отстъпки.

„Не можем да бъдем изнудвани”, каза лидера на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер.

„Имаме тясно сътрудничество между Християндемократическия съюз на Меркел и Християнсоциалният съюз. Имаме ясни позиции по същество, които не могат да бъдат отменени”, категоричен бе пред репортери Зеехофер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук