Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин
На снимката: турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин

Турция изнася все повече стоки с двойна употреба за Русия, които са жизненоважни за военната машина на Москва. Това се посочва в статия на „Файненшъл таймс“. Става въпрос за използвани от военните, като микрочипове и телескопични мерници. Това е повод за безпокойство за САЩ и ЕС, които се стремят да прекратят напълно вноса си в страната.

Според публикация в британския вестник „Файненшъл таймс“ през първите девет месеца на 2023 г. Турция е отчела значителен износ на такива стоки за страните от бившия Съветски съюз Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, за които се смята, че са претоварни пунктове за доставки към Русия.

Общата сума на доставките – 158 млн. долара – е значително по-висока от данните за миналата година.

Заместник-министърът на финансите на САЩ по въпросите на борбата с тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън трябва да посети Турция тази седмица. Той ще обсъди „усилията за предотвратяване, прекъсване и разследване на търговски и финансови дейности, които са в полза на Русия във войната ѝ срещу Украйна“.

„С някои страни – трети страни, като Турция, ние наистина сме в по-слаба позиция по отношение на правоприлагането, отколкото в крайна сметка бихме искали да бъдем“, заяви пред FT Емили Килкрийз, бивш заместник-помощник на търговския представител на САЩ.

‘Наистина трябва да разчитаме на тези държави да предприемат действия в собствените си юрисдикции, за да стигнат до конкретните организации, които улесняват транзита.“

Килкрийз добави, че ако Турция не направи съответните промени, САЩ и партньорите им ще трябва да предприемат „принудителни действия“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук