Самолет

Днес стана ясно, че българската авиокомпания „Гъливеър“ спира да продава билети за полета София-Скопие от 21 май. Информацията е на специализираният самолетен портал Ex Yu Aviation. Това е поредното доказателство, че българите нямат, особен интерес да посещават Република Северна Македония, нито с туристически намерения, нито по бизнес или административни причини.

Според македонски медии полетите се осъществяват с по-малко от 10 пътници. В много случаи на борда е имало само двама-трима души – по-малко дори от екипажа. Засега не е ясно дали полетите се отменят окончателно. Скопие и Тирана бяха единствените чужди дестинации на „Гъливеър“.

Припомняме, че авиокомпанията поддържаше маршрута София-Скопие с турбовитлов самолет ATR 72–600 , който е с капацитет 65 места. Полетите бяха в понеделник и в събота. Цените – от 128 до 300 лв. за двупосочно пътуване. Авиолинията Скопие-София беше обявена от българския премиер Кирил Петков като първа мярка за изграждане на доверие между двете страни.

Това беше четвъртият опит за създаване на редовна авиолиния между столиците на Северна Македония и България, а предишните три бяха неуспешни отново поради малък брой пътници.

Очевидно любовта на българите към западната ни съседка е само абстрактно-историческа и интересът ни към нея е сведен до абсолютния минимум. Това съвсем не значи, че българите са спрели да пътуват или пък нямат пари да пътуват.

По време изминалите почивни дни, около 1 май, над 120 000 българи са празнували извън страната, съобщи Румен Драганов, директорът на Института за анализи и оценки в туризма. От тях, около 35 000 са избрали да пътуват до Гърция. Следващата голяма група са се насочили към другата ни южна съседка Турция, а много голям дял са летели до Египет. Останалата част от сънародниците ни са предпочели Западна Европа и по-екзотичните дестинации.

Всички тези данни показват, че българите не се интересуват особено от Северна Македония като дестинация. Една от възможните причини е враждебността на населението и властите спрямо българите.

Това ни кара да се замислим, трябва ли изобщо да отделяме толкова национална енергия да се занимаваме с македонците, при положение, че нито гражданите, нито бизнесът имат реален интерес от връзки със западната ни съседка. И явно нямат очаквания да спечелим нещо от евентуални бъдещи контакти.

Фактите показват, че никой не иска да лети с „македонския самолет“. А Изводът е, че македонската истерия у нас е налагана изкуствено от група политици, преследващи антибългарски цели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук