коронавирус

Коронавирусът се появява във все повече страни по света и понастоящем няма лекарство против него. Това, за съжаление, не спира потока от здравни съвети как да се предпазим или излекуваме от него. Някои от тях са сравнително безобидни, докато други могат да бъдат опасни за здравето.

Би Би Си публикува списък с някои от най-разпространяваните он-лайн съвети, и онова, което науката казва за тях.

1. Чесън

В социалните мрежи се разпространяват много публикации , които препоръчват да се яде чесън, за да се предотврати инфекцията.

Според Световната здравна организация (СЗО), чесънът е „здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства”, но въпреки това няма доказателства, че яденето на чесън може да защити хората от новия коронавирус.

В много случаи – стига опитите за алтернативни средства да не ви пречат да следвате медицински съвети, основани на доказателства, тези видове лекарства сами по себе си не са вредни, но притежават потенциала да станат такива.

Вестник „The South China Morning Post” съобщи за жена, която трябвало да се лекува в болница от силно възпаление на гърлото, след като изяла 1,5 кг суров чесън.

Знаем, че като цяло яденето на плодове и зеленчуци и пиенето на вода може да бъде полезно за поддържането на здравето. Въпреки това, няма доказателства, че отделни храни помагат в борбата с този конкретен вирус.

2. Чудодейни лекарства

Джордън Сатър, който има няколко хиляди последователи в различни платформи, твърди, че „минерална добавка-чудо “ – или MMS – може да „ликвидира“ коронавируса. Според Сатър и други „експерти”, съдържа хлорен диоксид – избелващ агент. Хлорният диоксид (известен също като MMS) е ефективен убиец на ракови клетки, „който може да унищожи и коронавируса“.

Миналата година Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предупреди за опасността за здравето, които крие пиенето на MMS. Здравните власти в други страни също са пуснали сигнали за това.

ОТ FDA казват, че „не е запознати с никакви изследвания, доказващи, че тези продукти са безопасни или ефективни за лечение на всяка болест”. От агенцията предупреждават, че пиенето на „продукти с хлорен диоксид може да причини гадене, повръщане, диария и симптоми на тежка дехидратация“.

3. Домашно произведен дезинфектант за ръце

В Италия, която в момента е една от най-силно засегнатите от вируса страни, страховете са довели до презапасяване и изпразване на рафтовете с гел за дезинфекция на ръцете по магазините.

Веднага след като една от най-популярните марки гелове в страната съобщи за недостига му, в социалните мрежи се появиха рецепти за неговото приготвяне в домашни условия.

Тези рецепти, обаче, са за дезинфектант, по-подходящ за почистване на повърхности, а не за третиране на кожата, предупреждават учени.

Геловете за ръце на алкохолна основа обикновено също съдържат емолиенти, които хидратират кожата.

Професор Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина казва, че не вярва в домашни условия да може да се приготви ефективен продукт за дезинфекция на ръцете, тъй като дори водката съдържа само 40% алкохол, а при геловете неговото съдържание е 60-70 %.

4. Сребърна вода

Колоидното сребро беше популяризирано в шоуто на американския телеевангелист Джим Бейкър. Колоидното сребро са малки частици от метала, разтворени в течност. Гост на шоуто заяви, че в рамките на 12 часа разтворът убива някои щамове на коронавирус (като призна, че все още не е тестван на Covid-19).

Идеята, че тя може да бъде ефективно лечение на коронавирус, е широко споделена в социалните мрежи и по-специално сред групите за „медицинска свобода“, които се отнасят с дълбоко подозрение към основните медицински съвети.

Привържениците на колоидното сребро твърдят, че то може да лекува всички видове заболявания, действа като антисептик и помага на имунната система.

Американските здравни власти твърдят, че няма доказателства този вид сребро да е ефективен за всяко заболяване. Напротив, може да причини сериозни странични ефекти, включително увреждане на бъбреците, гърчове и аргирия – състояние, което кара кожата става синя.

5. Пиене на вода на всеки 15 минути

Една публикация, копирана и разпространена от множество акаунти във Facebook, цитира „японски лекар“, който препоръчва да се пие вода на всеки 15 минути, за да се промие всеки вирус, който може да е попаднал в устата. Версия на тази „новина” на арабски е била споделена повече от 250 000 пъти.

Според проф. Блумфийлд, няма абсолютно никакви доказателства, че това ще помогне.

Вирусите, които се разпространяват по въздушно-капков път, навлизат в тялото през дихателните пътища. Някои от тях могат да влязат в устата, но дори и постояно да пиете вода, това няма да ви спаси от заразяване.

Независимо от това, пиенето на вода и хидратирането на организма, като цяло, са добри медицински съвети.

6. Загрявайте и избягвайте сладолед

Съществуват много вариации на съветите, които предполагат, че топлината убива вируса – от препоръки да се пие топла вода до приемане на горещи вани или използване на сешоари.

Публикация, разпространена от десетки потребители в социални мрежи в различни страни, невярно приписвана на УНИЦЕФ, твърдение, че пиенето на гореща вода и излагането на слънце ще убие вируса. В същото време, обаче, сладоледът трябва да се избягва.

От УНИЦЕФ категорично отричат да са автори на подобни твърдения.

Известно е, че грипният вирус не оцелява извън тялото през лятото, въпреки че все още няма информация как влияе топлината на новия коронавирус.

Опитът да загреете тялото си или да се изложите на слънце с цел да го направите негостоприемно за вируса, е напълно неефективен, според проф. Блумфийлд. Не забравяйте, че след като вирусът вече е попаднал е в тялото ви, няма начин да го убиете – организмът ви просто трябва да се бори с него. Ето защо вниманието трябва да бъде фокусирано върху превенцията.

Извън тялото, „за да убиете активно вируса, се нуждаете от температури от около 60 градуса” – далеч по-горещо от всяка баня или сауна.

Прането на спалното бельо или кърпи на 60 градуса е добра идея, тъй като това може да убие всякакви вируси в тъканта. Но тази температура не се препоръчва за миене на тялото.

А ако имате гореща баня или пиете горещи течности, няма да промените действителната си телесна температура, която остава стабилна, освен ако вече не сте болни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук