Мутафчийски, Борисов
На снимката: премиерът Борисов и началникът на кризисния щаб, ген. Мутафчийски

Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат, да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами, заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание заради коронавируса.

Кабинетът одобри пакет от мерки, сред които спиране на културни и спортни мироприятия, внос на защитни облекла за медицинския персонал и др. Планира се забрана за износ на медицинки и санитарни материали, аналогично на мярката, която вече други страни приложиха.

„Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т. н., това само създава паника и тягостно настроение. Пред болниците ще има патрул, просто за да има кой да предупреди, ако има свиждания, да им каже, че това би било лошо за последствията, това значи карантинен период и т.н. – добави Борисов – В 14 ч. съм извикал при мен големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. С много от тях работим – от Велико Търново ще дойдат днес облекла, за да преоборудваме и то в днешния ден. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани“

Праветилството спира всички културни и спортни събития.  По предложение на министъра на културата правителството спира събирането на хора на културни мероприятия, включително в театри и кина. Първоначалното предложение на кризисния щаб беше да се забранят културните събития на закрито само в двата засегнати града, но се прие предложението на министър Банов забраната да се разпростре върху цялата страна.

По думите на премиера борсите се сриват, ще има в световен мащаб тежка финансова криза, така че „да сме много единни и дисциплинирани, на макс да работи индустрията, за да помагаме на хората“.

Към министрите Борисов се обърна, като заяви, че иска да са му на разположение по 24 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук