Колаж: qz.com

В крайнодесните среди и техните издания в Германия се говори и пише за „велико преселение“ и за „план от 7 точки за подмяна на населението“. Крайнодесни екстремисти и терористи също непрекъснато се позовават на някакъв уж съществуващ план, според който тукашното население трябвало да бъде подменено от бежанци. Защо точно трябва да се прави такова нещо – това обикновено остава в мъгла. Независимо от тази неяснота обаче легендите за някакво „преселение“ и „подмяна на населението“ са се превърнали в главен разказ на крайнодесните. Дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) също вече редовно използва тези понятия, чрез които целенасочено подклажда страховете от усилващата се миграция.

„Плановете за масово преселение отдавна са написани“

В споменатите кръгове се твърди, че имало план за някаква тайна операция, като този план бил изготвен от ООН. Една от лидерките на АзГ Беатрикс фон Щорх съобщи например в Туитър, че „плановете за масово преселение вече отдавна са написани“ и прикачи линк към документ на ООН.

Този документ обаче не е никакъв план, а научно изследване, посветено на следния въпрос: Като имаме предвид застаряващото население и относително ниската раждаемост, дали намаляването на населението може да бъде компенсирано с миграция? В документа не се говори нито за някакъв план, нито пък за целенасочена подмяна на населението. Това изследване е част от обичайната работа на световната организация, която наблюдава демографските процеси и миграцията, за да създаде условия на всички държави да правят оценка на демографското си състояние и прогнози за бъдещето. В този смисъл твърденията, че имало план на ООН за подмяна на населения, са грубо преиначаване.

Крайнодесните привеждат и друго „доказателство“ за предположението, че властите в Германия работят за подмяна на населението. Става дума за едно интервю на харвардския политолог Яша Мунк пред централната обзорна емисия на германската обществено-правна телевизия ARD. В разговор за състоянието на демокрацията Мунк сподели мнението си, че е в ход „уникален исторически експеримент“, който се състоял в подменянето на „моноетническата“ и „монокултурна“ демокрация в „мултиетническа“. Размишленията на политолога се използват като доказателство, че – видите ли – в ход бил таен експеримент с населението.

В едно по-сетнешно интервю пред друг германски канал Мунк каза, че в подобни изяви по телевизията човек обикновено е много възбуден и не внимава през цялото време за всяка формулировка. Той самият изобщо нямал усещането, че казва нещо скандално. Само че секундите с това негово изказване бързо започнаха да се разпространяват в интернет. „Започна се от някакви ултрадесни блогове, после дойдоха Фейсбук-групите на АзГ, след което видеото се разпространи много бързо и превзе цялата крайнодясна сцена, та чак до американски неонацистки сайтове“, обяснява самият Мунк.

Започнали непрекъснато да го нападат и обругават като представител на „елитите и космополитите, които искат да изличат германското население“. Често пъти изрично се посочвало, че името му е еврейско. Нищо чудно всъщност: подобни теории на заговора често функционират по една антисемитска матрица. Харвардският политолог се оплаква, че вече получава дори съвсем конкретни заплахи.

Той е убеден, че терминът „експеримент“ нарочно се интерпретира по неправилен начин. Едното значение на думата може да се онагледи примерно с химически експеримент: човек ясно знае какво върши и какъв резултат очаква. Второто значение на думата Мунк обяснява така: „Става дума за изцяло нова ситуация. Ситуация, която не е предизвикана умишлено и чийто завършек е неизвестен“. В телевизионното интервю той имал предвид точно това второ значение.

„Чиста глупост“

Специалистът по миграция Йохен Олтмер смята за нелепи твърденията, че хората с власт и влияние имали някакъв план или провеждали някакъв експеримент. Според него, всички, които говорят за „подмяна на населението“, очевидно изхождат от убеждението, че правителствата и администрацията са в състояние „до голяма степен да дирижират миграцията и да местят хората напред-назад като шахматни фигури“. Такова нещо обаче е абсолютно невъзможно, казва Олтмер в интервю за германския канал NDR.

Тъкмо напротив: редица политически решения доведоха не до търсения резултат, а до нещо съвсем различно, обяснява ученият. Така например през 1973 година беше взето решение за преустановяване на целенасоченото набиране на работна ръка от чужбина, за да се спре миграцията към Германия. Случи се обаче точно обратното. Исторически погледнато, миграцията е нормалното състояние на нещата, обяснява още Олтмер. За „преместване на население“ може да се говори единствено в онези случаи, в които държавата упражнява сериозни насилия срещу хората, „размества ги, товари ги в камиони или във влакове, транспортира цели общности от точка А до точка Б“, казва експертът.

Йохен Олтмер отбелязва и още нещо: подвеждаща е представата, че хората отиват на едно място и остават там.

„Когато говорим за миграция, ние всъщност говорим за флуктуация, за едно непрекъснато напред-назад. Голяма част от хората, които пристигат в Германия, остават само няколко месеца или няколко години, след което се връщат у дома или продължават в друга посока“.

Олтмер смята за „чиста глупост“ представата, че дадена страна само приема мигранти, без да излъчва и миграция навън.

Текст: „Дойче веле“, заглавие: „Дебати.бг“.

[tcm id=“1″]

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук