Положителни са резултатите за COVID-19 на повторно изследваните мъж на 27 години от Плевен и жена на 75 години от Габрово. От установените общо 70 контактни лица (24 контактни лица на мъжа от Плевен и 46 лица – контактни на жената от Габрово) са взети и изследвани проби. Вследствие на това са потвърдени още два случая на COVID-19. В Плевен положителен резултат има и пробата на 61-годишен мъж, който е пациент на Клиниката по пулмология и фтизиатрия в университетската болница. Мъжът е бил контактен с 27-годишния пациент, установен по-рано. В Габрово положителен резултат има при лице от медицинския персонал – също жена. Това стана ясно на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб.

Ген. Мутафчийски, който оглавява оперативния щаб срещу заразата, заяви, че ще се предложи да се забранят мероприятията на закрито. Досега те имаха препоръчителен характер. Няма основания за паника, пациентите са открити в оздравяващия им период – дори 75-годишната пациентка, добави Мутафчийски.

Министър-председателят Бойко Борисов свика днес извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба. На заседанието на Министерския съвет бяха обсъдени допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса в България с оглед на оповестената днес от щаба информация.

Измежду важните решения, които се взеха, е забраната на спортни и културни мероприятия и на спиране на износа на медицински и санитарни материали.

Първита два случая на коронавирус бяха регистрирани в България още около полунощ. Те са установени в Плевен и Габрово, съобщиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в Министерски съвет в полунощ. Двама пациенти – мъж и жена – са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Мъжът е на 27 години, жената е на 75 години.

Започнало е издирване на всички лица, с които са контактували заразените, за установяването им ще съдейства и МВР, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. На контактните лица също ще бъдат направени тестове за коронавирус, част от тях са изолирани, съобщи още генерал-майор Мутафчийски.

Двамата заболели са в добро състояние, те лежат в болнични инфекциозни отделения. Заедно с медицинския персонал, контактните са около 20-23 души, обяви генерал-майор Мутафчийски. В тези отделения няма да бъдат допускани нови пациенти, нито ще бъдат изписвани такива, съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той добави, че ако резултатите се окажат отрицателни, обявяването на положителните резултатите не е излишна мярка.

Преустановени са свижданията във Вътрешното отделение в Областната болница в Габрово, където първоначално е била хоспитализирана 75-годишната жена с положителна проба за коронавирус, заяви директорът на РЗИ-Габрово – Николай Пенчоков. Той добави, че са предприети мерки за издирване и уточняване на контактните лица, обслужващият персонал, които са били в досег със заразената жена.

„Докато не получим категорично потвърждение на втората проба, която взехме на пациентката, за момента имаме само неучебни занятия във всички училища в Габрово, както и в Габровския университет. Предстои заседание с кризисния щаб. Паниката е най-лошият съветник трябва да се действа разумно. Не виждам нужда от паника, жената си е живеела вкъщи самостоятелно и единствените хора, които са били в контакт с нея са обслужващият персонал“, добави Пенчоков.

Добро е състоянието на 27-годишния мъж, настанен в Инфекциозното отделение на болницата в Плевен, който е с положителна проба за COVID-19, съобщи говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков, цитиран от бТВ.

Засега местната и здравните власти в града, както и директорът на УМБАЛ „Георги Странски”, отказват официален коментар. Те очакват категорично потвърждение от София на информацията, че пациентът е с коронавирус. Младият мъж е от 3 дни в лечебното заведение с грипоподобни симптоми и съмнение за пневмония. Две от пробите му за опасния вирус са положителни, очакват се резултатите от третата. Семейството му е поставено под карантина и са им направени тестове за коронавирус. Под карантина е и Инфекциозното отделение на болницата в Плевен.

Двамата пациенти не отговарят на профила – не са пътували в чужбина и не са били на рискови дестинации. Тепърва предстои да се изясни кой е нулевият пациент, допълни още Мутафчийски. Те ще останат да се лекуват в инфекциозните отделения в Плевен и Габрово, няма да бъдат транспортирани в София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук