Чашата на търпението на някои превозвачи преля и те блокираха по обяд днес за 30 минути ГКПП „Кулата“, заради постоянните опашки по българо-гръцката граница. На място протестиращите съчиниха петиция с три искания, която нямаше на кой да връчат, защото протестът им бил необявен. След намесата на полицията и най-вече заради излелия се пороен дъжд, блокадата бе вдигната в 12.25 ч.

Проблемът с опашките на „Кулата“ е известен практически от десетилетия и се очарта като костилив орех, който „строши зъбите“ на правителствата от всички политически цветове, защото нито едно не успя дори да се доближи до справянето с него. ГКПП „Кулата“ е редовно място на образуване на километрични редици коли и камиони със и без реален повод и в това отношение е вероятно унакален за Европа, където такова чудо не може да се види, освен при извънредни ситуации. Страничният наблюдател вече свикна с новините за дълги редици чакащи камиони там и вероятно не се впечатлява, но за превозвачите ситуацията беше и си остава крайно изнервяща и е вероятно събития като днешното да зачестят.

Малко преди 12 ч. днес събралите се 50-на превозвачи спряха идващ откъм с. Кулата ТИР МАН, и заставайки пред него не му позволиха да продължи. Така товарният автомобил препречи и двете платна – вход и изход – към Гърция. След 10-на минути пристигна патрул на „Гранична полиция“, който съдействаше на леките автомобили идващи и отиващи към Гърция да преминат буквално през иглени уши заради блокадата.

Преди блокадата опашката от ТИР-ове пред ГКПП бе 1 километър, след това нарасна двойно само за 30 на минути. Превозвачите се оплакаха от мудната работа на митническите власти на ГКПП Кулата – Промахон и постоянните опашки, които се образуват от години и нищо не се променя.

„За 24 часа китайците построиха болница, тук месеци наред едно трасе ремонтират, докога? Спим и ядем в кабините, ходим на тоалетна зад мантинелата, в цяла Европа сме пътували, такова нещо като тук няма никъде, тия на кантарите дремят, не искаме да плащаме ТОЛ-такси за скапания асфалт, няма ние да купуваме къщи в България и чужбина на управляващите“, казваха още протестиращите, които заявиха, че търпението им вече свърши.

Те допълниха, че протестът им не е обявен, защото ако бе, тук щеше да е пълно с жандармерия.

Венцислав Андреев от протестиращите пък разказа как синът му и той са били удряни с палка от граничен служител заради това, че свирели с клаксоните на опашката пред ГКПП-то.

Протестиращите сътвориха петиция с три искания: обособяване на отделно трасе за празните автомобили, връщане на гишето за ТОЛ такси на самата граница, както и монитор, на който да наблюдават меренето на кантарите.

Петицията нямаше на кой да бъде връчена, тъй като разговарящият с протестиращите бе цивилен служител на Гранична полиция, който обясни, че исканията им касаят митниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!