Мая Манолова и Йорданка Фандъкова
на снимката: Мая Манолова и Йорданка Фандъкова

Кандидатите за кметския пост на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова кръстосаха шпаги в медиите отправяйки си остри въпроси и обвинения, относно обществените поръчки в столицата.

„Столична община обявява спешни обществени поръчки на стойност 80 млн. лева за закупуването на електробуси. Тази покупка е в интересен на столичани, признавам, но защо една поръчка е обявена на 27 август, а другата на 9 септември. Те ще бъдат отворени буквално два дни преди изборите“. Това каза кандидатът на кмет на София Мая Манолова.

Манолова съобщи, че едната обществена поръчка ще бъде отворена на 23 октомври, а другата на 24 октомври. При това едната обществена поръчка, която уж е спешна, подчерта Манолова, е трябвало да бъде отворена на 9 октомври, но с промяна в параметрите на процедурата Столичното транспортно дружество насрочва датата за 23 октомври.

„Отново става дума за харчене на огромен ресурс – 80 млн. лв. с ДДС, който ще се разходва непрозрачно, защото липсва обсъждане с гражданите“, заяви Мая Манолова.

Не е ясно защо за най-големите столични квартали се препоръчва закупуването на елетрически микробуси с 9 седящи места. Представете си от „Люлин” или от „Овча купел” колко човека могат да се превозят, запита Манолова.

Тя заяви, че тези обществени поръчки са подготвени за определени кандидати.

„Готова съм да поставя в плик името на единия кандидат, който ще спечели едната обществена поръчка“, заяви още Манолова.

„Обществените поръчки са средството да можем да реализираме обектите на града. Аз друг законов начин не знам. Ако Мая Манолова знае, нека да го каже. Очевидно не е информирана за условията и сроковете на оперативните програми, защото, ако се съобразяваме с изборите, означава да лишим града от тази огромна възможност“.

Това каза кметът от своя странана София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова.

„Притеснявам се, че в последните седмици г-жа Манолова говори само за обществени поръчки и се тревожи, че те се правят сега“, посочи Фандъкова.

Тя обясни, че процедурите, свързани с това софиянци да дишат по-чист въздух, са обявени още през лятото и са били отразени от медиите. Тези процедури са със защитените средства по ОП „Околна среда”, каза още кметът и отговори, че протоколите по завършване на поръчките, визирани от Манолова ще бъдат със срокове по време на новоизбрания кмет.

Междувременно групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет изрази в позиция отношението си към изявленията на Мая Манолова.

„В битката на Мая Манолова за София жертва са гражданите. Тя е опитен политик и е учудваща некомпетентността, която проявява по елементарни въпроси. С изявленията си за обществените поръчки, г-жа Манолова показва пълна липса на компетентност за европейските проекти, тяхната защита и изпълнение. Нейното поведение е заплаха за спечелени проекти и осъществяването на конкретни мерки за подобряване чистота на атмосферния въздух. До края на 2019 г. София има възможност да защити проекти за екологичен транспорт – 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 трамвая.

Така нареченият „независим“ кандидат на БСП Манолова повтаря поведението си от времената на подкрепяния от нея кабинет „Орешарски“, когато европейските програми бяха затворени за България. Нека си спомним, че с нейния глас тогава се създаде Министерство на инвестиционното проектиране, чиято цел бе да отклони финансови средства от София и да блокира развитието на града.

Никоя от размахваните от Манолова обществени поръчки няма да приключи преди изборите, но тя не знае това, очевидно защото не си е направила труда да се запознае с процедурите. В битката на Манолова за София и лакомията ѝ за власт жертва са гражданите“, заявиха в позиция от съветниците на ГЕРБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!