В деня, в който София отбелязва 144 години от Освобождението си от османско робство столичният кмет Йорданка Фандъкова се сети да иска компенсации за общинските дружества. Тя присъства на тържествения молебен, оглавен от белоградчишкия епископ Поликарп.

„Видяхме, че от 1 януари цената на газа се покачи с 30%, това за много от нашите дружества е наистина изключително тежко, както за „Топлофикация София“, която продава на цени от 47 лева за газ, а купува на 133 лв. за газ. Аз съм поискала още преди празниците среща с министър-председателя. Днес отново поднових желанието си, за да седнем и да обсъдим по какъв начин могат да бъдат компенсирани всички общински дружества, които не могат сами да се справят с тази задача“, заяви столичният кмет.

Фандъкова подчерта, че столичният автотранспорт също се намира в затруднена ситуация заради покачващите се цени на енергоизточниците. Тя изтъкна, че повечето от новите автобуси, които са били закупени, са на природен газ и до Нова година 8 млн. лв. е била загубата само от разликата в цената.

„Това, разбира се, е непосилно, така че очакваме съответните компенсации. След срещата, която имах с енергийния министър преди Коледа, той публично оповести, че ще има и компенсации за природен газ, така както има и за електроенергия“, увери Фандъкова.

Столичният кмет заяви, че ще бъде засилен контролът по спазването на настоящите мерки срещу разпространението на коронавируса. Тя изрази надежда, че на национално ниво училищата и детските градини няма да бъдат затваряни, защото децата „не са чак такива преносители на вируса“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук