кукери

Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на фестивала „Сурва”. На 9 януари в Борисовата градина жителите на столицата ще станат свидетели на 5-часов спектакъл под наслов „Да изгоним злото. Да бъде!”.

Кулминацията на събитието ще бъде дефилето на сурвакари от град Батановци, селата Лесковец, Люлин, Лобош и Банище и първата софийска сурвакарска група „Йорданови  Арт и Приятели” с корени от пернишкото село Селищен дол. Близо 200 сурвакари ще огласят със звънците си столицата. На сцената на парк- театър „Борисова градина” те ще представят обичая Сурова, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Гастролът на перничани ще започне в 12 часа със спектакъла „Игри с маски” на танцовата формация „Майсторите на танца” с ръководител Красимир Димитров. Д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН,  ще представи на зрителите обичая „Сурова”.

Ще има мечкарница, в която майстори от региона ще покажат нагледно как се правят маските и фотографска изложба със снимки от предишните издания на Международния фестивал на маскарадните игри и отбелязването на Сурва по селата.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.

кукери

Фестивалът „Сурва“ се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент  е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Маскарадната обредност идва от древни езически времена и е съхранена до днес като част от българската фолклорна традиция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!