ББР и Министерство на тузризма

Българската банка за развитие предоставя 60 млн. лева в нова програма за подкрепа на туризма. Парите са предназначени за микро, малки и средни фирми от сектора на ресторантьорството и хотелиерството, засегнати от пандемията.

Средствата ще се отпускат чрез три продукта като ликвидна помощ. Чрез тях се осигурява достъп до финансиране на фирмите с просрочие до 90 дни и до 60 дни в зависимост от процента на общия портфейл.

Във връзка със старта на новата програма беше подписан Меморандум от министъра на туризма Христо Проданов и двамата изпълнителни директори на ББР Живко Тодоров и Владимир Георгиев, в присъствието на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Искам да поздравя ръководството на ББР за това, че те наистина връщат банката към нейните устои и към това, което беше предвидено тя да прави, когато беше създадена. Спомняте си, когато тя беше създадена, нейната основна задача беше да подпомага и финансира малкия, средния и дребния бизнес. Впоследствие обаче тя се превърна в обслужваща банка на няколко едри котарака“, заяви министърът на туризма Христо Проданов

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер изтъкна, че програмата е пример за дейността на Българската банка за развитие оттук нататък.

„Пред вас е новото лице на Българската банка за развитие. Днес започваме новата година с ярък пример каква ще бъде ББР оттук нататък. Българската банка за развитие в нейната стратегия е ясно заложена подкрепа за малкия и средния бизнес у нас, за стартиращи компании, за компании в затруднено положение“, каза Лорер.

Изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев добави, че банката се стреми да помогне на най-засегнатия от кризата сектор.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук