ружа игнатова
Ружа Игнатова, създателката на пирамидата One Coin

На 25 октомври 2017 година самолет на Ryanair излита от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е българката Ружа Игнатова, която според „Таймс“ е в основата на „една от най-големите измами в историята“. Пет години по-късно местонахождението на Игнатова си остава неизвестно. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, според друга живее в Дубай. Германският журналист и документалист Йохан фон Мирбах се отправи по следите на „криптокралицата“. Премиерата на неговия филм „Cryptoqueen – The OneCoin Scam“ беше тази събота в Кьолн.

„Имаме екслузивни записи на разговори с нейния любовник“, казва Мирбах пред ДВ. „Говорих с нейната най-добра приятелка – Асдис Ран. Говорихме с Дънкин Артър, който работи за нея в Лондон, както и с Франк Шнайдер, бивш ръководител на тайните служби на Люксембург, който я е снабдявал с информация.“

Заедно с Йохан фон Мирбах и българския разследващ журналист Атанас Чобанов търсим отговор на въпроса: Къде е Ружа Игнатова и кой ѝ е помогнал да избяга?

„Винаги е искала да бъде различна“

„И аз идвам от Шварцвалд. Израснал съм на 10 километра от нея“, отговаря Мирбах на въпроса какво е привлякло вниманието му към Игнатова. В началото на 1990-те нейното семейство се премества от България в германския град Шрамберг. „През 1990-те беше времето на грънджа“, казва Мирбах. Но Ружа не обича скъсаните дънки и рошавите коси. Вместо това ходи на училище с рокли и с червило.

„Винаги се е държала различно и е искала да бъде различна. Тя е много интелигентна. Пристигнала е в Германия на 10-годишна възраст, научила е езика, издържала е матурата с отлични оценки и е продължила успешно образованието си“, разказва журналистът.

Игнатова следва в Германия и Великобритания, завършва право, а впоследствие работи и в консултантската фирма McKinsey & Company. Нейната личност и биографията ѝ са една от причините за бързия успех на OneCoin, смята Мирбах.

Връзките на Игнатова в България

Ружа Игнатова поддържа добри контакти и в България, където е централата на OneCoin. „Те имат офис в София. Но не рекламират OneCoin в България. Българите, които са жертви, са много малко – основно хора, които са инвестирали в чужбина. Никой не се е оплакал, съответно не е предизвиквало и медиен интерес“, обяснява Мирбах.

Но връзките на Игнатова в България датират от по-рано. „Тя е работила с Цветелина Бориславова“, припомня Йохан фон Мирбах. За отношенията между Бориславова и Игнатова свидетелстват и т.нар. файлове FinCen, публикувани през 2020 година. Тогава в своя статия германският „Зюддойче Цайтунг“ припомня за контактите между двете и определя банкерката като „една от най-богатите жени в страната и бивша любовница на премиера Бойко Борисов“, която според информация на ЦРУ „е изпирала парите от престъпния бизнес чрез Българска американска кредитна банка“.

По темата работи и Атанас Чобанов, главен редактор на BIRD.bg. „Тази връзка стана ясна по-рано от разследване на колегите от „Капитал““, казва той пред ДВ. „FinCen Files допълниха картината с неизвестни данни за офшорни фирми на Игнатова.“

„Зюддойче Цайтунг“ посочва и името на Христофорос Аманатидис. Германското издание цитира „Капитал“, който пише, че парите на OneСoin „текат през сметките на приятелката“ на Христофорос Аманатидис, по-известен като Таки и смятан за „лидер на бруталната „Банда на чуковете“.

Пред ДВ Чобанов акцентира и върху друг ключов контакт на Игнатова в България. „Особено важна е ролята на финансиста Емил Хърсев, когото без преувеличение можем да квалифицираме като финансист на мафията“, твърди Чобанов. В началото на 2017 година, когато срещу Игнатова вече се водят разследвания, се появи информация, че финансистът е придобил в България имоти за милиони от офшорни компании, свързани с нея. „Тези адвокати и финансисти, които подпомагат престъпниците да укриват и препират откраднатото, са съществен проблем в световен мащаб“, смята Чобанов.

На запитване на ДВ Хърсев отговори, че не желае да общува с нас, след като цитираме обиди по негов адрес, но все пак обясни: „Нямам и никога не съм имал никакви контакти с г-жа Игнатова, която съм виждал само един-два пъти, единствено по повод публични събития, на които сме били гости“. И още: „Никога и по никакъв повод аз или което и да е представлявано от мен лице не е имало каквито и да е финансови отношения с г-жа Ружа Игнатова и OneCoin. Никога. Никакви. Единственото правоотношение с дружество, свързано с групата OneCoin, е по договор за наем, сключен с наемателя Уан Нетуърк Сървисис ЕООД (една от компаниите, на които Игнатова е била управител – б.а.)“.

По информация на „Капитал“ през февруари 2017 година Хърсев придобива свързвани с Игнатова и OneCoin сгради – ресторант „Крим“, къщата на Моллов срещу българския парламент и централата на OneCoin на площад „Славейков“. Пред ДВ Хърсев определя информацията като „абсолютно безпочвена измислица“, без да навлиза в повече подробности за въпросната сделка.

Всички, които са познавали Ружа Игнатова отблизо, твърдят, че още от ранна възраст е била екстравагантна – и свръхинтелигентна. Днес българката е най-издирваната жена в света – заради гигантска измама за милиарди.

„Игнатова е била предупредена“

Контактите на Игнатова в България вероятно са в основата и на успешното ѝ бягство от страната през 2017 година. „Преди да избяга от България, Ружа е била предупредена“, убеден е Мирбах. Преди дни БиБиСи потвърди, че разполага с данни от Европол, които свидетелстват, че Игнатова е била информирана, че ще бъде арестувана.

Франк Шнайдер, бивш ръководител на тайните служби на Люксембург, е работил навремето с Игнатова. Пред британската медия той казва: „Когато българите участваха в определени срещи на Европол, тя се нуждаеше само от часове, за да получи пълната информация и протоколите за това, което е било казано на тези срещи (…) Мога само да заключа, че това идваше от кръговете, в които тя беше – и от връзките, които имаше чрез различни влиятелни личности“.

През цялото това време българските институции оставят Игнатова безпрепятствено да подготви заминаването си. Тогава начело на Специализирания съд е Иван Гешев. „Даже може да се говори за съучастие, тъй като спецпрокуратурата е получила от Германия запитване за съдействие и не го е изпълнила навреме, което е дало на Игнатова възможност да избяга“, казва Атанас Чобанов. Бездействието на органите Чобанов си обяснява „с дълбока институционална корупция“. „Това не е новост за Гешев“, допълва той.

Къде е Ружа Игнатова сега?

Пет години по-късно редица институции и журналисти продължават да се опитват да намерят Ружа Игнатова. Къде е тя? „Ако знаех, щях да спечеля Пулицър“, казва през смях Йохан фон Мирбах. Но според него две от версиите звучат най-достоверно.

„Мнозина смятат, че е мъртва. Защото някои хора се опасяват, че тя знае твърде много. Ружа има толкова контакти в България, че ако бъде разпитана от ФБР, може да каже много“, казва Мирбах. Пак пред БиБиСи Франк Шнайдер, бившият ръководител на люксембургските служби, който е съветвал Ружа Игнатова, разказва за последната комуникация помежду им. Според Шнайдер Игнатова му се е обадила от Атина и му е казала, че ще лети за Солун, а оттам ще се върне обратно в България. Краят на комуникацията между двамата, твърди той, е съобщение от Ружа Игнатова, че се е прибрала и че всичко е наред. Съобщението е на английски, въпреки че Шнайдер и Игнатова винаги са си говорили на немски. „Тази хипотеза (че Ружа Игнатова е мъртва – б.а.) се разглежда много сериозно“, казва и Атанас Чобанов пред ДВ. Но фактът, че през лятото на 2022 година ФБР я добави в списъка с най-издирваните лица, означава, че според американските служби тя е жива.

„Някои хора казват, че от Атина се е върнала обратно в България, откъдето пък е заминала за Дубай“, обяснява Мирбах. „Няма доказателства, само отделни улики.“ През годините Игнатова е инвестирала милиони в недвижимо имущество в Обединените арабски емирства. Тя поддържа добри отношения и с шейх Сауд бин Фейсал Ал Касими.

Схемата работи и днес

И макар да не е ясно къде е „криптокралицата“ и дали изобщо е жива, създадената от нея схема продължава да функционира.

„Най-стряскащото е, че тази измама продължава толкова дълго“, казва Йохан фон Мирбах. „Включително и днес, макар и в по-малки мащаби. Съвсем наскоро те имаха голяма конференция в Кито.“

И докато мнозина, включително братът на Ружа – Константин, междувременно бяха изправени пред съда, голяма част от участниците в измамата все още са на свобода. „Толкова трудно е за властите да разследват и осъдят хората, свързани с OneCoin. Особено продавачите, тъй като трябва да се докаже, че са знаели, че това е измама“, обяснява Мирбах. „Това са мултимилионери, които всяка вечер продължават да плащат десетки хиляди за шампанско с парите на жертвите.“

Накратко: използвайки ентусиазма около Bitcoin, образованието и интелекта си, своите контакти и слабите институции в родината си България, Ружа Игнатова успява да открадне милиарди и да изплете една схема, която ще остане в историята. Но как? Йохан фон Мирбах го обобщава така: „Хората предпочитат да повярват на една красива лъжа, отколкото на грозната истина“. Дали за тази лъжа „криптокралицата“ е заплатила с живота си – може и никога да не го узнаем.

Текстът е препубликуван от „Дойче веле“, негов автор е Александър Детев. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук