Джорджа Мелони
Джорджа Мелони Снимка: EPA/БГНЕС

Новият министър-председател на Италия Джорджия Мелони представи политическите си приоритети в първата си реч пред долната камара на парламента във вторник, предаде „Ройтерс“.

В речта си за цялостната политика пред депутатите, които трябва да гласуват тази вечер доверие на нейното правителство, тя увери, че подходът на Рим не е „да възпрепятства и саботира европейската интеграция“, а да накара машината на Общността да работи по-добре, предаде „Франс прес“.

Мелони, която изведе дясната си коалиция до победата на изборите миналия месец, преди дни стана първата жена премиер на Италия. Крайнодясната – определяна като фашистка, Мелони обаче буди недоволство в демократично настроените италианци.

Ето някои от най-важните моменти в речта ѝ:

Русия и енергетика

„Онези, които смятат, че е възможно да се размени свободата на Украйна за нашето спокойствие, грешат. Поддаването на изнудването на (руския президент Владимир) Путин по отношение на енергетиката няма да реши проблема, а ще го изостри, като отвори пътя за нови искания и изнудване“.

„Ще бъде необходимо да се запазят и засилят националните мерки за подпомагане на домакинствата и предприятията, както по отношение на сметките, така и по отношение на горивата. Това е огромен финансов ангажимент, който ще изчерпи голяма част от наличните ресурси и ще ни принуди да отложим други мерки, които бихме искали да включим в следващия бюджет“.

„Нашият приоритет днес трябва да бъде ограничаването на високите цени на енергията и ускоряването по всякакъв начин на диверсификацията на източниците на доставки и на местното производство“.

Икономика

„Контекстът, в който правителството ще трябва да действа, е много сложен, може би най-трудният от Втората световна война насам“.

„Международният валутен фонд твърди, че 2023 г. ще бъде година на рецесия за италианската икономика: -0,2 %, което е най-лошият резултат сред водещите световни икономики, след Германия“.

„Начинът за намаляване на дълга не е сляпото затягане на коланите, наложено през изминалите години, нито финансовата хитрост, която може да бъде повече или по-малко креативна. Пътят (към намаляване на дълга) е трайният и структурен икономически растеж“.

Евросредствата

„Ще изразходваме по най-добрия възможен начин 68,9 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и 122,6 млрд. евро, отпуснати на Италия от фонда „Ново поколение“ на ЕС. Без закъснения и без разхищения, както и като договорим с Европейската комисия необходимите корекции за оптимизиране на разходите, особено в светлината на нарастващите цени на суровините и енергийната криза. Тези въпроси трябва да се решават с прагматичен, а не с идеологически подход“.

Стратегическа инфраструктура

„Възнамеряваме да защитим националните стратегически инфраструктури, като осигурим публична собственост върху мрежите, по които компаниите ще могат да предлагат услуги в условията на свободна конкуренция, като започнем с тази на комуникациите. Цифровият преход трябва да бъде съпроводен от технологичен суверенитет, национален облак и киберсигурност“.

„Искаме най-накрая да въведем предпазна клауза от национален интерес, също и от икономическа гледна точка, за концесиите на публични инфраструктури, като магистрали и летища. Защото моделът на олигарси, които седят на петролни кладенци и трупат милиарди, без дори да осигуряват инвестиции, не е модел на свободен пазар, достоен за една западна демокрация“.

Имиграция

„В Италия, както и във всяка друга сериозна държава, не се влиза нелегално, а само в съответствие със закона“.

„Ето защо това правителство иска да следва един малко преследван досега път: да спре незаконното заминаване, като най-накрая прекъсне трафика на хора в Средиземно море“.

„По никакъв начин не възнамеряваме да поставяме под въпрос правото на убежище за тези, които бягат от война и преследване“.

Абортите и гражданските права

„Едно дясноцентристко правителство никога няма да ограничи съществуващите свободи на гражданите и фирмите. Доказателствата на фактите ще покажат, дори по отношение на гражданските права и абортите, кой е лъгал и кой е казвал истината по време на предизборната кампания относно нашите истински намерения“.

Фашизъм и расизъм

„Никога не съм изпитвал симпатии или близост към антидемократичните режими. За никакви режими, включително и за фашизма. По същия начин винаги съм смятала (антисемитските) расови закони от 1938 г. за най-ниската точка в италианската история, за срам, който ще опетни народа ни завинаги“.

„Ще се борим срещу всяка форма на расизъм, антисемитизъм, политическо насилие, дискриминация“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук