лекарства
Фармацевтите се опасяват, че от следващия месец ще има голям проблем с лекарствата по НЗОК
Има риск хиляди пациенти у нас да не могат да получават лекарства от аптеките, които са изцяло или частично поети от Националната здравна каса. (НЗОК).Причината е провалените преговори за преподписване на договора между аптеките и касата. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Така на практика лекарствата ще останат без заплащане и хората ще трябва да ги купуват сами.

По време на преговорите е направена и друга промяна. При предписан определен брой опаковки лекарства, касата покрива толкова, колкото са по рецепта. Ако в аптеката не са налични всички опаковки по предписание, касата няма да покрие стойността на рецептата.

От касата предлагат или да се отпускат всички предписани лекарства по рецепта, или нищо. Така, ако пациент има три предписани медикамента, но в аптеката има само два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо. „Това според нас ще доведе до ограничаване на достъпа до терапия. Ограничаване на права на пациента и вменяване на задължения“, посочва Димитър Маринов.

Според него причина за това е, че някой иска да не се подобри контролът.

„Лично управителят на Касата д-р Пенкова, която не е част от преговорния екип, влезе на преговорите с фармацевтичния съюз и каза „това искам да стане“. С преговорния екип нямахме никакви проблеми и изведнъж се подмениха целите на договарянето. Бяхме озадачени от императивния тон“, добави Маринов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук