фац, граница, турция

Германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ публикува обширна статия за защитата на българо-турската граница и средствата, които се очаква България да получи за нейното укрепване. Според австрийското Министерство на вътрешните работи 75% от 100-те хиляди мигранти, достигнали до Австрия през 2022 г., не са били регистрирани преди това.

„Голяма част от тях, твърдят във Виена, са влезли в ЕС за първи път през българската граница с Турция и е трябвало да бъдат регистрирани там.“

През февруари председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен окачестви контрола на българо-турската граница като най-спешната задача, свързана с укрепването на европейските сухопътни граници. Тя направи изявлението си в Европейския парламент в Брюксел по време на дебат за миграцията и правото на убежище.

София твърди, че са необходими 2 млрд. евро, за да разшири адекватно контрола покрай граничната ограда, продължава германското издание. А федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер споменава българското искане за повече пари за охрана на границата.

„Ограда, която не се наблюдава, не е бариера“, цитира ФАЦ думите на Нехамер през януари след разговорите му с холандския министър-председател Марк Рюте.

ФАЦ посочва, че ветото за Шенгенското споразумение

ще остане в сила, „докато ситуацията не се промени фундаментално“, по израза на канцлера.

Изданието цитира лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който дава за пример укрепленията между Гърция и Турция: „Там построиха триметрова бетонна стена, подобна на Берлинската стена. Никой не може да премине през нея, докато при нас са достатъчни няколко ножици за рязане на метал, за да се преодолее“, казва той.

Корупцията продължава да съществува в българската гранична полиция, коментира още изданието. „Има случаи на опитни гранични служители, които напускат работа и се присъединяват към контрабандните мрежи, за които работят като високоплатени „консултанти“ с добри връзки с бившите си колеги“, пише ФАЦ.

Вестникът коментира накратко и политическата ситуация в България преди изборите и обръща внимание на това, че е възможно и след петите избори за последните 2 години в парламента в София няма да има ясно изразено мнозинство.

Журналистът на ФАЦ е разговарял и с Лена Бориславова, която казва, че с обещаните средства от ЕК България ще укрепи границата си, за да спазва стандартите за правата на човека и изискванията за национална сигурност. Но докато тя обръща внимание на това, че е редно да се прави разлика между икономически мигранти и истински кандидати за убежище, много от политиците, включително Атанасов или австрийският канцлер Нехамер искат най-вече друго: границата да стане непропусклива, така че да бъдат възпрепятствани всички – и мигранти, и бежанци, да влизат на българска земя.

Известно е, че Гърция масово „изтласква“ мигранти, без да разгледа молбите им за убежище. Изданието посочва, че България също използва тази практика. Росица Димитрова, шефката на българската гранична полиция, неотдавна е била цитирана да казва, че

през последната година общо 165 000 души са били възпрепятствани

да влязат нелегално в страната.

„Фактът, че почти никой от тези, които успяват да стигнат до България и могат да подадат молба за убежище, не иска да остане в страната, не се оспорва от никой от събеседниците в София. Повечето от мигрантите искат да отидат в Германия или Франция, където не ги екстрадират, даже и тогава, когато молбите им за убежище бъдат отхвърлени със съдебно решение.

Има стотици хиляди такива случаи в Западна Европа. Именно те допринасят за това, че нарушенията на закона по външните граници на ЕС, като например в Гърция или България, негласно се толерират в ЕС“, заключава ФАЦ.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук