заведение, карантина, коронавирус

Испания отвори бизнесите си днес. Но, само със записан час. Страната е блокирана през последните 6 седмици, като мерките там бяха едни от най-строгите в целия свят. Испанските власти облекчиха част от рестрикциите, включително позволиха на малките бизнеси да заработят отново.

Но има уловка: в малките магазини клиентите първо ще трябва да си запазят час.

Собственикът на магазин за велосипеди в Мадрид Даниел Моратила започнал да записва часове още от миналата седмица, но очаква на ден да го посещават около 40 клиенти.

Властите смятат, че мярката със записването на часове ще е временна, за да се ограничи струпването на много хора на едно място.

Очевидно е, че всички ние ще трябва да свикнем да живеем с новите обстоятелства.

Добре дошли в новата икономическа зона на здрача, която ще продължи още няколко месеца. Правителствата в Европа, САЩ, Австралия и Нова Зеландия започнаха да облекчават част от мерките.

Но едва ли някой очаква всичко да е постарому. Следващите няколко месеца икономиките няма да се възстановят. Столовете в ресторантите ще останат празни, фабриките ще съкратят част от персонала си, влаковете и автобусите ще останат на половина празни.

Без налична ваксина или лечение, в икономическия, социален и културен живот ще продължат да действат правилата за социално дистанциране или ограничено пътуване. Мениджърите ще се примирят с необходимостта от по-малко персонал на работното място, което от своя страна ще намали драстично производителността.

След седмицата, в която САЩ и държавите от Еврозоната регистрираха исторически спадове на Брутния вътрешен продукт през първото тримесечие – и още 3,8 милиона американци се регистрираха като безработни, икономистите вече преразглеждат вече мрачните прогнози за второто тримесечие на 2020г.

Някои се надяваха за V-образно възстановяване на икономиката, но на този етап (в най-оптимистичните прогнози) изглежда то ще се случи U-образно, дори ако финансовите пазари, с подкрепата на централните банки, възвърнат ритъма си.

Правителствата се опитват да намерят баланс между облекчаването на ограниченията, което ще се случи твърде бавно, причинявайки трайни икономически щети или бързо отхлабване на мерките, рискувайки втора вълна на заразяване. Балансът е труден.

С подкрепата на президента Доналд Тръмп, някои американски губернатори настояха през последните дни за отваряне на бизнеса. Очевидно обаче те не се съобразяват с указанията на Белия дом, според които разхлабването на мерките ще стане само при трайно намаляване на броя на новозаразените.

В най-големите икономики, според плановете, представени от европейските лидери през последните две седмици, изходът от блокирането ще бъде колебливо, постепенно и на много места сложно, тъй като правилата се адаптират към местните обстоятелства.
Политиците внимателно следят какви са резултатите върху здравето на гражданите си, отчитайки опасността от втора вълна.

Германският канцлер Ангела Меркел, която предупреди, че страната й е стъпила на „тънък лед”, отложи решението си за връщане на децата в училище или в детските градини.

Германия, която се справи по-добре от повечето европейски държави със здравния аспект от кризата, следи внимателно как останалата част от Европа ще излезе от настоящата ситуация.

Германия бе първата голяма страна, която отвори по-малките магазини и автосалони на 20 април. Но седмица по-късно процентът на заразените се увеличи рязко и после спадна. Тоест, все още има много неясноти какви ще бъдат ефектите от облекчаването на мерките.

Както много други страни, планът за разхлабване на мерките във Франция, предвижда всичко да се случва на принципа проба-грешка. От 11 май страната ще отвори по-малките магазини за нехранителни стоки, прогимназиални училища и малки музеи – във всички обаче ще продължи да важи правилото за социална дистанция. Пътуванията без основателна причина на повече от 100 км. са забранени. Едва в края на месеца властите ще решат дали да отворят отново гимназиите, ресторантите, баровете и плажовете.

Испания, третата най-силно засегната от коронавируса страна в Европа, въпреки че бе въвела едни от най-строгите мерки, публикува миналата седмица своята стратегия за излизане от кризата. Правителството обаче не се ангажира с конкретни дати, а само информира, че всичко ще се случва на 4 етапа, надявайки се, че ще излязат напълно от карантината в края на юни.

Например, ресторантите вече могат да работят, но само за да приготвят храна за вкъщи. Следващата седмица пък ще бъдат отворени терасите им с максимален капацитет от 30% от нормалния си. Ако всичко върви по план, след няколко седмици ще бъде позволено използването и на вътрешните части от ресторантите. Бизнесът обаче се оплаква, че и така няма да може да оцелее и се надяват на държавна помощ.

Но не всички сектори търпят загуби. Например, производителите на плексиглас процъфтяват и дори едва смогват на поръчките.

За много бизнеси най-големият проблем ще бъде липсата на клиенти, които са изключително наплашени.

Много компании ще трябва да преосмислят изцяло своите бизнес модели, да преценят дали все още има търсене на техните продукти и услуги и как могат да ги посрещнат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук