Имението на Тръмп във Флорида
Имението на Тръмп във Флорида

ФБР е иззело документи с гриф „строго секретно“ от имението Мар а Лаго във Флорида на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Информацията е въз основа на съдебни документи, които бяха огласени след като федералният съд разсекрети заповедта за извършения по-рано през седмицата безпрецедентен обиск, предадоха агенциите. Според списъка с иззетите вещи, по време на претърсването агентите на ФБР са конфискували 11 комплекта класифицирани архивни документи.

Заповедта за обиск идентифицира три федерални престъпления, които Министерството на правосъдието разглежда като част от своето разследване: нарушения на Закона за шпионажа, възпрепятстване на правосъдието и престъпно боравене с държавни документи. Към момента никой не е обвинен в престъпление.

Агентите са взели четири комплекта „строго секретни“ документи, три комплекта „секретни“ документи и три комплекта „поверителни“ документи, показват съдебните документи.  ФБР е събрало повече от 20 кутии, папки със снимки, комплекти секретни правителствени материали и поне една ръкописна бележка.

Нови подробности относно обхвата на разследването на ФБР

Въпреки че подробностите за самите документи остават оскъдни, законите, цитирани в заповедта, предлагат нова представа за това какво точно е търсило ФБР, когато претърсва дома на Тръмп – действие, което предизвика буря от критики от най-близките съюзници на бившия президент.

Законите обхващат „унищожаване или укриване на документи с цел възпрепятстване на правителствени разследвания“ и незаконно премахване на правителствени документи.  Също така сред изброените е и Закон за шпионажа, който се отнася до „извличането, съхраняването или предаването на информация за националната отбрана или класифициран материал“.

И трите наказателни закона, цитирани в заповедта, са от дял 18 от Кодекса на Съединените щати. Никой от тях не зависи само от това дали информацията е била считана за некласифицирана.

Друг елемент, взет от дома на Тръмп е документ за помилване на Роджър Стоун – верен съюзник на Тръмп, който беше осъден през 2019 г. за лъжа пред Конгреса по време на разследването му относно руска намеса в изборите през 2016 г. Припомняме, че Тръмп помилва Стоун, преди да напусне поста, предпазвайки го от тригодишен затвор.

По време на претърсването агентите на ФБР са открили и материали за „президента на Франция“. Френското посолство във Вашингтон отказа коментар по темата.

 ФБР претърси „Офис 45“ в Мар-а-Лаго

Съдебните документи предлагат нови подробности за самото претърсване. Те разкриват, че агентите на ФБР са имали достъп само до определени места в курортната резиденция на Тръмп Мар-а-Лаго, докато са претърсвали.

Съдията е упълномощил ФБР да претърси „Офис 45“, очевидна препратка към мястото на Тръмп в историята като 45-ия президент. На агентите също било разрешено да претърсят „всички други стаи или зони“ в Мар-а-Лаго, които са на разположение на Тръмп и неговия персонал за съхранение на кутии и документи.

В молбата за заповед за претърсване на ФБР до съдията изрично се казва, че федералните агенти ще избягват зони, използвани от трети страни, „като членове на Mar-a-Lago“ и „частни апартаменти за гости“.

Тръмп притежава огромното имение и то е основната му резиденци. Към него има и клуб и курорт само за членове. Имението има приблизително 58 спални, 33 бани и се разпростира върху 17 акра земя.

Тръмп не се противопостави на издаването на заповедта за обиск

Претърсването на ФБР в курорта в Палм Бийч, Флорида в понеделник беше последвано от дни на мълчание от Министерството на правосъдието, каквато е нормалната практика на отдела за текущи разследвания.

След това в четвъртък главният прокурор Мерик Гарланд обяви, че отделът е разпечатал заповедта за претърсване и два прикачени файла, включително списък с инвентар, но подчерта, че част от работата на отдела трябва да се извършва извън обществения поглед.

„Ние правим това, за да защитим конституционните права на всички американци и да защитим целостта на нашите разследвания“, каза Гарланд, и обясни, че няма да предостави повече подробности.

В публикация в своята платформа Truth Social в четвъртък Тръмп каза, че „няма да се противопостави на оповестяването на документи“ и че „отива крачка напред, като НАСЪРЧАВА незабавното оповестяване на тези документи“.

Съдът беше инструктирал Министерството на правосъдието да се консултира с Тръмп относно искането си за разпечатване на документите по заповедта и определи краен срок до петък, за да докладва дали той се противопоставя на разкриването им.

В две публикации до Truth Social след изявлението на Гарланд Тръмп продължи да твърди, че адвокатите му „сътрудничат напълно“ и са развили „много добри отношения“ с федералните следователи преди претърсването в Мар-а-Лаго в понеделник.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук