Холи е религиозен празник на хиндуистите по целия свят. Известен е като фестивал на цветовете и е вторият по големина в техния календар след Дивали.

С фестивала се отбелязва началото на пролетта. Вярва се, че с настъпването на този ден доброто, хармонията и любовта между хората ще възтържествуват.

В повечето региони фестивалът Холи се празнува в продължение на два дни. Първият ден е известен като Jalanewali Holi – денят, в който се прави огънят на Холи. Според една от легендите за някога в Индия живял принц Прахлада, който ревностно се прекланял пред върховния индуистки бог Вишну. Бащата на принца – царят, имал сестра Холика, която била зла и завистлива жена.

Но тя си имала една особеност – можела безопасно да влезе в огъня. И водена от злобата си, Холика предложила на Прахлада в името на Вишну да мине заедно с нея през огъня. За всеобща изненада обаче той останал невредим, а злата Холика изгоряла. В чест на победата на доброто, в навечерието на празника се изпълнява ритуала „Holika Dahan”, при който статуя на Холика  се поставя върху голяма клада и се изгаря, като се смята, че заедно с нея се изгаря и злото.

Вторият ден е известен като Rangwali Holi – хиндуистите се замерят един друг с цветна пудра и се пръскат с оцветена вода. Праховете са направени от лечебни аюрведически билки: ним, халди, билва и още много други. Смята се, че колкото повече човек е оцветен, т.е. посипван с прах и обливан с вода, толкова повече е благославян с добри думи. В игрите с цветовете се включват всички – богати и бедни,  мъже и жени,  деца и възрастни. Ритуалът се извършва по улиците, в парковете, дори в храмовете.  Празненствата са съпроводени от барабани и други музикални инструменти, а хората

Според вярванията, на този ден символично трябва да приключим и се освободим от грешките от миналото, да прекратим конфликтите, да забравим и да простим на тези, които са ни наранили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!