австралия Фейсбук, медиите

През следващите дни „Фейсбук“ ще спре да блокира новинарското съдържание в Австралия. Правителството е приело да промени закона, целящ да принуди технологичните гиганти да плащат на медиите за ползването на тяхно съдържание, предаде Франс прес.

Австралийският министър на финансите Джош Фрайдънбърг и генералният директор на Фейсбук за Австралия заявиха, че за постигнали компромис по ключови точки от проблемния въпрос.

Припомняме, че преди дни „Фейсбук“ предизвика остра реакция, след като блокира медийното съдържание в Австралия в контекста на световната пандемия.

Спорът се съсредоточава върху подготвян австралийски закон, който ще изисква „Фейсбук“ и „Гугъл“ да сключват търговски сделки, за да плащат на новинарски източници, чиито връзки насочват трафика към техните платформи, или да договарят цена чрез арбитраж.

Въпреки че Австралия е малък пазар, законът се следи внимателно от цял свят от регулаторите и може да бъде тест за по-голям глобален тласък, който да принуди интернет гигантите да споделят повече от приходите си с доставчици на съдържание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!