македонският език

По-рано днес Народното събрание на България гласува държавата ни да приеме френското предложение за разрешаване на спора между България и Северна Македония. Това означава, българските условия, посочени с споразумението да бъдат изпълнени от Северна Македония, а България да вдигне ветото си върху началото на преговорите на РС Македония за присъединяване към ЕС.

Темата предизвика множество реакции. ДЕБАТИ.БГ публикува някои от коментарите в социалните мрежи, свързани с нея:

Евгений Кънев – финансист и анализатор

Тези, които сега гледат по ТВ Народното Събрание за Македония ще си спомнят моите анализи за поведението на политическата групировка “Бургас”.

Накратко, това са партии на ДС, които “скачат и в двата свята”: носят политическа табелка на евроатлантици, но са построени по руски образец с един безотчетен вожд, който спуска за изпълнение нему спуснати заповеди.

Понеже по-голямата част от доскорошната управляваща коалиция силно затормозяваше техния modus operandi – възпроизводство чрез откраднати държавни и европари, то в разрез с всякакви заявени евроатлантически ценности или принадлежности към европейски политически семейства – тези “евроатлантици” свалиха правителството.

В този акт те бяха подпомогнати от техните партийни васали:

– ИТН, чийто лидер е “отрасъл” покрай празниците на братя Илиеви (ВИС), Мултигруп и какви ли не олигарси от обръчите на ДПС.

– “Възраждане”, за които напусналата днес депутатка задава въпроса защо толкова често Деси Атанасова е в тяхната стая и защо винаги гласували с ГЕРБ – партията с генезис от обслужващия персонал на СИК.

Накратко: творенията на Първо и Второ Главно.

Та силно компрометиращият за техния евроатлантизъм акт днес трябва да бъде бързо забравен и “компенсиран” с гръмка подкрепа и декларирана лоялност към Европа за вдигане на ветото. Което пак те наложиха през 2020 г в опит за отклоняване на общественото внимание от ”народните въстания” срещу тяхното управление.
Тази абсолютна безпринципност е всъщност есенцията на политическото битие на ДС продуктите. Както техните деди от ЧК до КГБ – те са гросмайстори на тактическите разигравания с цел бързи победи без грам грижа за нанесените дългосрочни щети на държавата.

Това е обяснението защо ДПС е почти през целия, а ГЕРБ половината преход във властта – с резултат богати ДС политици и бедна държава.

Апропо, Асен Василев ясно им го каза, а това не може да бъде простено.

Евгений Кънев

Радан Кънев – евродепутат

„България постигна наистина значителен политически и дипломатически успех с т.нар. „Френско предложение“. Замърсената публична среда ни пречи да оценим колко е значителен.

Днес българският парламент, макар и с известно закъснение, прояви завидна политическа зрялост и беше на нивото на този успех.

Следваща и не по-малко важна проява на зрялост ще бъде да не се държим заядливо, прокровителствено, а камо ли откровено враждебно към Северна Македония. Да приемем спокойно напрежението, което неизбежно ще съпътства решението на властите в Скопие (решение, което – противно на вчерашната позиция на Ковачевски – съвсем не е взето още).

И да не забравяме, че стратегическият ни национален интерес са близки, братски отношения без граници помежду ни. Това изисква ние да приемем една важна историческа реалност – днешна Северна Македония не е и няма да бъде нито част от България, нито „клиент“ на България на Балканите и в ЕС. Важното е да не бъде враждебна към нас и да не бъде „клиент“ на Белград – а през последните две години допринесохме много за именно тези опасни тенденции.

Радан Кънев

Емил Соколов – историк

Защо решението за Македония трябваше да мине през парламента?

Не, не е, защото Кирил Петков го е страх.

Трябваше да се сложи край на мантрите на ГЕРБ и ДПС как това е предателство. Гласуването в парламента принуди ГЕРБ и ДПС да изберат между Европа и Русия. Когато въпросът е поставен толкова ясно, ГЕРБ и ДПС няма да позволят да се изложат пред чужденците.

Преди няколко седмици двете партии обясняваха, че Кирил Петков е предател. Сега ГЕРБ и ДПС подкрепиха договоренето от Петков френско предложение. Това показва няколко неща.

Македония никога не е била проблем. Използването й за свалянето на правителството беше, за да се скрие истинската причина. Истинската причина е борбата с корупцията. Приказките за предателство трябваше да отклонят вниманието от милиардите, които ГЕРБ и ДПС искаха да вземат чрез ИТН.

Ако Петков беше взел решението без да има гласуване в парламента, ГЕРБ и ДПС щяха да продължат да използват Македония, а сега всяко заиграване с темата ще пречи и на тях. ГЕРБ и ДПС бяха изкарани на светло, където манипулациите им веднага стават ясни на всички

Емил Соколов

Ивайло Дичев – културен антрополог

Хайде сега да сменим метафората: не да „пускаме“, а да „водим“ Македония към ЕС!

Ивайло Дичев

Огнян Минчев

Грижата за Македония отклонява политическото лидерство от напрегнатите ангажименти в пътното строителство и „Капитан Андреево“…

Огнян Минчев

Коментарите са публикувани във facebook страниците на авторите им. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук