На снимката: Искрен Митев
Искрен Митев е роден през 1989 година. Завършва английска гимназия, висшето си образование получава в Стопанския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ със специалност „Икономика“, след това се дипломира със специалност „Международен бизнес“ във Финландия и специалност „Предприемачество“ в САЩ. Народен представител в 47-мото Народно събрание от „Продължаваме промяната“.

Г-н Митев, според Вас ще успеете ли да убедите още шестима депутати да подкрепят втори кабинет на „Продължаваме промяната“ или ще вървим към избори?

Мисля, че не ни е нужно да убеждаваме когото и да е било. Виждаме, че народните представители сами се убеждават от действията ни, че сме искрени в това, което правим, в желанието си да стабилизираме страната в тази тежка международна ситуация, в желанието си да приемаме закони, които да са в полза на българските граждани, в желанието си да се борим с корупцията, в желанието си да не предадем нашите избиратели и хората, които са прекарали дълго време по площадите, за да се борят за една свободна от мафията държава.

Тези действия, тази наша непримиримост, тази наша смелост и готовност да жертваме дори управлението, но да не предадем българските граждани, мотивира не само структури на определени организации – видяхме, че от „Има такъв народ“ се откъснаха цели структури, но и народни представители, които казаха – не, не съм дошъл в Народното събрание да изпълнявам волята на лидера на моята партия, аз съм тук да изпълнявам волята на гласоподавателите, на гражданите, за които работя. Виждаме, че това се случва с ИТН, това се случва и с „Възраждане“.

Засега всичко отива към избори. Отива обаче и към едно чистилище за Народното събрание, в което депутати, забравили защо са там, ще бъдат забравени от историята и няма да им бъде позволено да пристъпят в тази институция повече.

В понеделник премиерът Кирил Петков ще подаде оставката на правителството, следват консултации при президента, след това ще се връчи първия мандат, при неуспех да се състави правителство – втория, при нов неуспех, Радев ще връчи и трети мандат. Тези процеси отнемат време – няколко седмици. Според Вас в тези седмици ще може ли да се приеме актуализацията на бюджета, както и спешните законови промени, необходими за Плана за възстановяване, или липсата на кворум – заради неприсъствието на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, ще попречи?

Много е страшно, че наблюдаваме едно абсолютно безсмислено зло, което се случва. Една гавра с държавата, една гавра с българските граждани от страна на народните представители на новото мнозинство. Виждаме, че народни представители, които получават хиляди левове заплата всеки месец, за да приемат закони в полза на гражданите, няколко дни отказваха да осигурят мнозинство.

Не е нужно всички да са в зала, нужни са шестима души да влязат в зала, за да може Народното събрание да започне да работи и да приемем законите, които всички сме се съгласили, че са в полза на гражданите – промените в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които трябваше да разгледаме в понеделник, са за всички. Те не са само за избирателите на „Продължаваме промяната“. Те са и за избирателите на ГЕРБ, и за избирателите на „Възраждане“, на ДПС, на всички. Защо така инато народни представители, които са избрали да служат на гражданите, отказват да вършат нещо, което е добро за всички?

Това е много страшно – когато правиш нещо напук и на инат. Ужасното, грозното, нечовешкото е, че толкова са влезли в злобата и омразата към това правителство, че независимо че то вече падна и е ясно, че няма как да съществува, те продължават да бият по него, нанасяйки щети върху всички български граждани. Тези щети няма да спрат. Не виждам как ще приемем каквото и да е било – тези хора отказваха да влязат в зала. Те стояха и пиеха кафе, надничаха през вратите, криха се в стаите си. Това е безобразие, но ни мотивира още повече. Припомня ни защо сме в Народното събрание – защото искаме тези хора да извън него.

След като беше гласуван вотът на недоверие към правителството премиерът Петков заяви, че кабинетът е свален от г-н Борисов, г-н Пеевски, г-н Трифонов и посланик Митрофанова. Мислите ли, че Русия е помогнала за свалянето на правителството ни?

Не познавам нито един от тези хора, не мога да предполагам кой с кого се е договорил. Съдя за хората по техните действия. Това, което видях е една изключително организирана поредица от атаки срещу правителството, гавра с българския народ, в която участват съдружно – прегърнали се, ДПС, „Възраждане“, ГЕРБ и части от „Има такъв народ“. Видяхме, че ДПС и „Възраждане“ протестираха заедно – протест, в който двете партии стискаха ръцете на привържениците си и развяваха заедно знамена, прегърнати, правиха си селфита, а хората, които бяха отишли, бяха там на празненство, на концерт. Попитаха един гражданин, протестиращ срещу правителството, какво прави там – той отговори, че бил докаран безплатно и дошъл на концерт, на който да празнува това, което за мен е гавра с българската държава.

Правителството беше паднало още когато нашият коалиционен партньор излезе. Можехме съвсем спокойно да приемем законите, които да помогнат на България да излезе от кризата – да приемем повишението в пенсиите на пенсионерите, да приемем помощта за младите семейства, да приемем законите за Плана за възстановяване и устойчивост, за да вземе България 1,3 милиарда сега и още 1,2 милиарда до края на годината. Тези пари не са за „Продължаваме промяната“, те са за българските граждани. Единствените, които в момента губят от случващото се, са българските граждани. Не виждам защо опозицията на злото, омразата и гаврата се гаври с българските граждани.

Пирова ли ще е победата им според Вас – дали отговорността за тези действия – гаврата, както я определяте, няма да бъде твърде висока за тях?

Човешки, не виждам как някой печели от това, че цялата държава в блокирана. Това е все едно да повалиш някого на земята и да продължаваш да го риташ, въпреки че той е паднал. За мен това е еманация на злото – гавра с българския народ, който две години страда от COVID-криза, след това страда от поредица от ценови шокове и кризи, високи цени на храни, на горива. Вместо да се опитаме да направим смислен диалог и да си кажем – добре, правителството падна, имаме един месец, докато мандатите се извъртят, в този месец Народното събрание ще работи, след това два месеца няма да работи и нищо няма да се случва в държавата. Вместо в този един месец ние да се стегнем, да направим бързи заседанията, да се съгласим кои са ключовите решения и да ги вземем, тези хора стояха и пиеха кафе. Това е престъпление! Тези хора нямат капка жал към това, което се случва в България.

Виждате ли някакъв позитивен изход или за какво ще работите, така че краткосрочното бъдеще на страната да стане малко по-поносимо?

Когато злото е обединено, единственото, на което разчитаме, е да има обединение на доброто. Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие – надявам се хората да осъзнаят, че маските са паднали, и ако не да видят с очите си, то поне да усетят. Българският народ е много интуитивен. Надявам се българите да усетят миризмата на задкулисието, да видят фалшивите лозунги, които се казват от трибуната, да прозрат какво се случва в момента. Красноречието на един човек не може да скрие действията му. Когато виждаш, че едни хора не се явяват в зала заедно, гласуват заедно и протестират заедно, какви доказателства повече ти трябват?

Единственият добър изход, който виждам, на този етап са едни избори. Всички хора, които отказваха да бъдат в зала, повече да не стигат до Народното събрание. Гражданите, като техен принципал и работодател, да ги уволни, да ги изгони от това място, към което с неприсъствието си показват най-висша форма на неуважение.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук