Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков.

„Европейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка. Българските изисквания сега вече стават европейски. Време е правителството на Република Северна Македония да поведе своята нация. В момента от тях зависи да кажат, че искат да са част от Европейския съюз и са готови да направят стъпките това да стане реалност“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков днес от Брюксел, където участва в срещите на високо ниво. Той обясни, че е съобщил за днешното решение на депутатите по казуса „Северна Македония“ на европейските лидери, които ни поздравили за позицията.

По-рано днес Народното събрание гласува България да приеме френското предложение за решаване на спора между страната ни и Северна Македония, като сега следва Министерският съвет да одобри проекта на Преговорната рамка, предложена от Европейския съюз. Повече по темата четете ТУК.

„Надявам се, че с помощта на европейската дипломация, с помощта на партньорите от НАТО, РС Македония ще може да преодолее вътрешните си трудности и правителството ще поведе своята нация по пътя към Европа“, каза още Петков.

Той обясни и какви са били реакциите на европейските лидери, след като съобщил днешното решение на Парламента: „Всички ни поздравиха – Еманюел Макрон, Шарл Мишел, Олаф Шолц, Урсула фон дер Лайен. Всички ни поздравиха, че взехме една проевропейска позиция, благодариха ни, че са разбрали условията, които са важни за България. Тези условия са всъщност европейски. Много е важно правата на българите в РС Македония да са защитени. Това е европейско виждане не само за тях, а за всички държави, които искат да членуват в ЕС“.

„Българските искания са европейски и затова имаме такава широка подкрепа“, посочи Петков.

Кирил Петков отстоя позицията си, че е било редно решението за приемане на френското предложение да бъде взето от Народното събрание. Той подчерта, че такива големи решения трябва да се взимат с максимално широка подкрепа.

„Оттук нататък задачата е изцяло пред Северна Македония. Мисля, че европейската дипломация ще започне да работи усилено, за да се приеме предложение. Мисля, че то е много добро за РС Македония – първо, отваря пътя за ЕС, второ, и те трябва да искат правата на всички общности да бъдат защитени. Това е да си европейска държава, това са ценностите, за които ние трябва да настояваме“, каза още той и изрази мнение, че ЕС има основа задача до края на френското председателство въпросът с предложението да бъде решен.

„Въпросът е силните националистически сили да не вземат превес в РС Македония. Ние, като правителство, платихме огромна цена, за да стигнем дотук. Сега цената на РС Македония също трябва да бъде платена – процесът изисква лидерство. Друг е въпросът, че цената, която ние платихме не беше за РС Македония, а за спирането на корупцията. Мъглата, свързана с РС Македония, беше просто едно извинение“, заяви Петков.

Попитан за интервюто си за британското издание „Гардиън“ и изнасяме ли оръжие за Украйна през трети страни, той посочи: „Изнасяме всякакви муниции и оръжия за наши партньори в ЕС. Няма скрит внос в Украйна. Изнасяме към Полша в голяма степен“.

Кирил Петков коментира и дали има промяна в отношението му към президента румен Радев. „Точно когато се гласуваше и вотът на недоверие, и се опитваме да решим този национален въпрос по най-консенсусния начин, вместо да получим институционална подкрепа от Президентството, се каза – „това е техен проблем, защо не го решават“, това не е държавническият начин да се решават проблеми. Държавническият начин е да се обединим и да решаваме проблеми“, смята Петков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук