Вчера председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се опита да защити партията си и правителството, но вместо това си навлече гнева на част от българския народ.

Пред партийния актив в Лом Караянчева държа емоционална реч, изпълнена с критики към протестиращите вече 80 дни българи, които искат оставката на правителството и на главния прокурор.

Караянчева заяви, че кабинетът няма да подаде оставка, защото ГЕРБ „не са егоисти” и защото „са отговорни”.

„Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: Ама те не стават. Ми що не ги направихте вие като не стават? Що не ги направихте, а сега критикувате? Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, бе! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим“, разпалено заяви Караянчева.

Вълна от реакции във Фейсбук

Репликата „Ходи пеша бе!” разпали страстите в социалните мрежи. Знайни и незнайни потребители коментираха изказването на председателя на Народното събрание.

ДЕБАТИ.БГ събра част от коментарите:

Политическият анализатор Илиян Василев написа:

„Дамата със спорен интелект“ на върха на държавата не трябва да се възприема сериозно, а като Дани Кирилов. Щом ГЕРБ прибягват до нея да стяга редиците и да ораторства в кръга на съмишленици значи това имат, толкова могат.

С всяка изява тя нанася непоправими щети по репутацията на тази партия, защото ражда бисер след бисер.  За това говорехме с организаторите на протестите – няма нищо по-консолидиращо и катализиращо протеста от подобни видеокличета с клета пропаганда. Ако някой има съмнение защо е на протеста или защо трябва да протестира е достатъчно да изгледа това клипче.

И всичко на фона на реклама на тайванска техника BENQ!?! Трудно може да си представим по-комична постановка, в традициите на партийния секретар стяга редици. Но виждат пропуски в организацията – „партийните“ другари не си водят записки. Вероятно защото е сложна и „тече“ по логика, която не се подава не пресъздаване. Който чул, чул.  Само това да се прожектира по стените на Партийния дом стига за да се укрепи вярата на протестиращите в хроничната непригодност на хората по високите места в ГЕРБ. Не я приемайте на сериозно, тази дама е ходещ виц.”

Музикантът Венци Мицов също взе отношение:

„Госпожо Караянчева…

Първо – избрали сме клетото ви правителство за да прави пътища и метро. Въобще не ми обяснявайте как трябва да съм ви благодарен, че вършите нещо, при това некачествено, защото аз и ние ви плащаме заплатите. Второ – не ми се карайте. Не ме плашете. Писна ми от тоя заплашителен тон и хич не ми дреме, че сте председател на НС. Ама хич. Днес сте, утре сте история, а след няколко дни едва ли някой ще си спомни за вас. Така, че ТИХО!!! И трето – ще ходя пеша когато си поискам. Но хайде вие тръгнете пеша. Примерно – да се разходите вечер около парламента. Хайде, аз ще дойда да ходим заедно да ви видя колко сте смела там?

И последно. Писна ми от вас. Ама до смърт, до кръв ми писна. Писна ми да ми се карате, писна ми да ми обяснявате, как трябва всяка вечер да целувам снимките на наглите ви интерфейси и да ви благодаря, че съм жив. Писна ми и подозирам, при това не без основание, че на всички им е писнало вече. Не сте страшни.Не ме страхувате, като кудкудякате пред микрофоните. Спрете се за малко. Наистина, сериозно ви говоря.

Спрете се и се смирете, защото пътя, по който сте тръгнали ще ни доведе до нова 1997. Не заплашвам, просто наблюдавам и помня.

Не вярвам да искате това, госпожо Караянчева.

А иначе аз пеша ходя из Младост.

А вие без охрана правите ли го?”

Блогърът Асен Генов, който е и един от най-активните протестиращи, написа:

Журналистът Мартин Карбовски също се включи:

„Объркани сме от безкрайната наглост на властоседенето ви, от липсата на етична ориентация и простата логика какво ви дадохме ние и какво получихме в замяна.”

Шеги по адрес на Караянчева се появиха и в Уикипедия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!