Украинска пшеница.

Очевидно е че руската пета колона у нас, предвождана от бившите комунисти и настоящи „патриоти“  прави пореден опит да разклати правителството, използвайки алчността на зърнопрозиводителите, които са сред най-богатите хора у нас.

За тях вчера бившият премиер Бойко Борисов каза, че откакто сме влезли в ЕС са получили над 30 млрд. помощи. Благодарение на тези помощи те имат най-нова европейска техника, с която всъщност възнамеряват да протестират срещу решението на правителството, което е и решение на ЕС, да прекрати забраната за внос на украинско зърно, и чрез което ще спечелят българските потребители като получат по-ниски цени на хляба и олиото.

Публикуваме няколко отзива по темата, извадени от социалната мрежа:

Илиян Василев:

„Всичко, което трябва да знаете за ролята на големите зърнопроизводители за канибализма в българското земеделие. В известен смисъл съм радостен, че алчността им е на път да ги погуби. Този път се надцениха. Силно желая да се опитат да свалят правителството, общественото мнение с всеки миг са мобилизира срещу тях и ще подкрепи мерки за премахване на привилегиите им. Искат война, ще я получат. Никой не е по-голям от държавата.“

Ивайло Дичев:

„Най-добрият резултат от нахалните протести би било пренасочването на евросубсидиите – от зърнарите към животновъди, зеленчукопроизводство, напояване – все производства с висока принадена стойност, които биха дали хляб на много повече хора. Къде би застанал Борисов при една такаа реформа?

ПП Някой даде следната идея: спират тракторите, купени с европейски средства и изкарани на протест. Защо ги използвате за друго, освен което е писано в договора? Връщайте субсидиите тогава.“

Иван Бедров:

„Взимаме европейски субсидии, но не искаме отворен европейски пазар. Печелим от това, че една държава е нападната, но не искаме да печелим малко по-малко, за да помогнем на нападнатата страна. Не работим с трактори „Беларус“, а с най-скъпите западни модели, но ще протестираме заедно с партиите, които искат България да е Беларус. Цялата картина в едно.“

Евгений Кънев:

„Радвам се, че нашите зърнопроизводители се гордеят с качеството на своята продукция, която отговаряла на европейските стандарти.
За разлика от украинската.
Радвам се, че се грижат за здравето на нацията, като не искат да допуснат украинска продукция на пазара, защото според тях не отговаряла на стандартите.
Не се радвам, обаче, че в дни на тежка инфлация не виждат вноса на зърно от Украйна като анти-инфлационна мярка, а се тревожат, че “подбива” пазара им.
Не се радвам, че свръхпечалбата, която реализират от тази инфлация не я предлагат обратно в хазната да подпомага най-бедните.
Не се радвам, че искат на практика държавата да закриля свръхпечалбите им.
Не разбирам и как така вмъкнаха темата за шистовия газ в техния протест – т.е там искат да внасяме, защото сме богати? Дали защото Украйна не изнася газ?
А най-малко се радвам, че изпитват хармонична загриженост по темата с Путин.
По време на Източния икономически форум във Владивосток, Путин разкритикува сделката за зърното на Украйна, като каза, че вместо нуждаещите се бедни страни от украинското зърно се възползват държави от Европейския съюз.
Апропо, Путин се беше загрижил как Европа се прецаква със санкциите за горивата и беше горещо подкрепен у нас на най-високо държавно ниво!
ПП Това са го писал преди точно една година – открийте разликите с днес.
Блокират не само украинското зърно.
Блокират преработвателите, които имат едни от най-големите мощности в региона, чийто износ е съществена част от БВП.
Блокират достъпа на най-бедните до евтини хранителни продукти, заради поддържаната висока – над пазарна – цена на суровините.
Блокират България за еврозоната, заради поддържаната висока инфлация.
Блокират изпълнението на бюджета.
Блокират България, заради политическите интереси на Радев, Възраждане и БСП.“

Тихомир Безлов:

„От влизането в ЕС повече половината от евро-субсидиите отиват в селското стопанство. От 4,2 млрд. лв. годишно 2,91 млрд. лв. са за селското стопанство (данните са 2018 г., но съотношенията са подобни и през другите години). Т.е. никой не говори за това крадене на Еврофондовете, само за асфалт, бетон и пр. При тази селскостопанска субсидия, около 70% отива в около 100-на големи „зърнарски“ семейства! (виж таблицата, тя е много „частична“). Сега тези около 100 големи и около 1000 по-малки „зърнари“ организират протести. Причината е да не се внася евтино украинско зърно! Защо да не се внася? За да купят тяхното! Украинците не ползват европейски субсидии и българска държа на им връща акциза за горивото, впрочем. Въпреки това имат значително по-евтини зърнени култури. Защо да не изкупуваме българското? Защото българските „зърнари“ в момента искат 20% по-висока цена от световните борси. Последицата е, че те ще си вземат печалбата, а българския потребител ще им я плати. За миналата година (2022 г.) „зърнарите“ са обявили 2,5 млрд. лв. печалба. и са взели 2 млрд. лв. субсидия при продажби от 9,98 млрд. лв. Между впрочем въпреки почти половин година забрана за украинско зърно, цената по световните борси си даже спада… Още едно, между впрочем този модел на „затваряне“ на българския пазар и по-високи български вътрешни цени“ не е заради Украйна той си е поне на 15 години.
Малък детайл, че благодарение на субсидиите, получаване от европейските фондове се случи чудовищна концентрация на земята в България. В българската история до 1944 г. държавата винаги се борила срещу концентрацията на земя спомнете си Стамболов, Стамболийски и пр. политици, които въвеждат ограничението 300 декара, 500 декара за Добричко. Последицата, че все повече се произвеждат зърно култури. Това са културите с най-ниската добавена стойност в аграрната продукция. Убива всичко, което е по-сложно даваща повече стойност в българската земеделска продукция, изискващо повече работна ръка като домати, краставици, чушки, грозде, ябълки, череши и пр. С 50 човека зърнарите обработва десетки хиляди декари, резултата разрушаване на работни места в селата и малките населени места.
Как се случи това? Българските политици решиха, че субсидията ще се плаща на количество обработваема земя и се почна (всъщност е значително по-сложно, но да спестим). „Зърнарите“ започнаха да плащат част от евро-субсидиите като аренда на хората за земята им и хората им даваха все повече земя. Обикновено в едно населено място единствената възможност е да си дадеш земята на съответния „зърнар“, за да получиш рента.
Европейските субсидии за селското стопанство са направени за да помогнат на малките и средни производители не едрите. Съответно станаха латифундистите от Източна Европа станаха тема и Европейската комисия въведе таван на субсидията. От 2015 г. един производител може да взима да 300 хил. евро субсидия. Българските „зърнари“, обаче се адаптираха и раздробиха „бизнеса“ след 2015 г. няма да видите „зърнарска фирма“ с 30 млн. евро субсидия като бе преди. Какво значи това? Това значи ОПГ! (Организирана престъпна група). За да се вмести в тавана от 300 хил. евро, „зърнара“ трябва да направи 100 фирми съответно със собственици, счетоводители, евентуални наети лица и т.н. От 2015 г. с колеги поставяме тази тема на даващите парите, но си цари тишина (включително съм си разказвал тезите пред национални медии).
С това не казвам, че „зърнарите“ са единствено вредни. На практика благодарение на „зърнарщината“ сега земеделската земя се използва почти на 100% при 40% пустеещи земи през 2001 г. Също така, „зърнарството“ е в много отношение предопределено от опустелите села в резултат на социалистическата индустриализация и безумната българска реституция на земята в реални граници. Тук пропускам всички странични теми като „мутрите по зеленчуковите борси“, големите глобални корпорации-търговските вериги дето мачкат малките производители… и най-вече дългата тема какво рационално може да се направи със „зърнарщината“…“

Интересно да видим дали потребителите на хляб и олио у нас също ще излязат и ще защитят решението на правителството, което е в тяхна полза, или ще наблюдават равнодушно поредната битка между държавата и лобистките бизнес формирования.

*Коментарите са публикувани във фейсбук профилите на авторите.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук