Въпреки негативните ефекти от пандемията от Ковид-19 и неясният резултат от парламентарните избори, международната рейтингова агенция „Фич Рейтингс“ повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна към положителна. Рейтингът ‘BBB’ се потвърждава, а основната причина за подобрената оценка е очакването за постъпления от еврофондовете.

Неблагоприятни политически развития и повишаването на дълга са факторите, които биха накарали международната рейтингова агенция Фич да понижи рейтинга на страната ни в бъдеще, става ясно от съобщението, публикувано от финансовото министерство.

Положителната перспектива от настоящата оценка идва от намаляването на макроикономическите рискове, които произтичат от пандемията от коронавирус, както и от значителната подкрепа от еврофондовете, която страната ни очаква. България ще бъде един от основните бенефициенти на трансфери от ЕС през следващите години, включително 16,6 млрд. евро (27 % от БВП за 2020 г.) през следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 млрд. евро (12 % от БВП) безвъзмездни средства от ЕС по механизма следващо поколение (NGEU). Въпреки предизвикателството да се усвои толкова голямо количество средства, Fitch Ratings вярва, че това ще повиши икономическия растеж от прогнозираните 3 % през 2021 г. на 4-5 % през периода 2022-2025 година, подчертават от финансовото министерство.

Друг фактор, носещ позитиви в оценката, е продължаващият интерес към присъединяване към еврото. Също така рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 4 % от БВП през 2020 г. Той е повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 мерки за разходи от около 3 % от БВП.

Fitch обаче подчертават и редица други неблагоприятни фактори в дългосрочен план – един от които е демограската структура на населението.

След оценката на Фич – тази на Борисов и Ананиев


В редовното си включване на живо чрез своя Фейсбук профил Бойко Борисов, този път придружен от финансовия министър Кирил Ананиев, обсъди важната оценка в крайпътно поле.

Борисов възторжено коментира всеки един детайл от оценката, като няколко пъти се увери дали не е направена някоя „мошенгия“:

„Ананиев, този превод правилен ли е. И пари не сме давали, нали?“. Ананиев потвърди.

„Нашите противници говорят за разруха, но разруха остава само след тяхното управление. Fitch отчита като риск за страната ни несигурния резултат от изборите. Дори и международните експерти знаят, че след коалицията БСП и ДПС следва само фалит и криза. Когато ние управляваме, всички програми работят и парите стигат до хората.“, каза Борисов.

„Ако не си правил мошенгия, мога само да те поздравя“, заключи премиерът. „Не съм правил“, каза Ананиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!