кредитите

В своя редовен тримесечен икономически преглед, Българската народна банка (БНБ) прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще регистрира понижение с 4,4 на сто за 2020 година.

В предната прогноза през септември очаквания спад в БВП бе 5,5%. Експертите на Централната банка подчертават, че по отношение на прогнозата е отчетена значителна несигурност, дори и в краткосрочен хоризонт заради продължаващото разпространение на коронавируса и неопределения хоризонт за отпадане на ограниченията.

От БНБ очакват цените на енергийните и неенергийните продукти в долари и в евро да се повишат значително през 2021 г.

Ревизията се дължи на вътрешното търсене и най-вече на частичното потребление, докато негативният принос на нетния износ за изменението на БВП е по-голям спрямо предишната прогноза“, се казва в анализа на БНБ.

Друг фактор за по-слабия спад на икономиката е очаквана по-силна реализация на крайните потребителски разходи на домакинствата. Това се дължи на извършената през октомври ревизия на данните от националните сметки на НСИ, която доведе до по-нисък спад на потребителските разходи. Така на лице е и прогноза за по-благоприятна реализация на инвестициите в основен капитал.

Прогнозата за правителственото потребление през 2020  г. е ревизирана в посока по-висок растеж в реално изражение както поради по-благоприятната реализация за първите девет месеца на годината, така и поради удължаването на правителствените мерки за борба срещу разпространението на COVID-19 през четвъртото тримесечие.

Икономическата активност ще нарасне с 3,7% през 2021 г. и с 3,6% през 2022 г., като достигне годишното ниво отпреди пандемията през 2022 г., очаква централната банка.

Завръщането към растеж на БВП през 2021 г. трябва да дойде от нарастване на нетния износ, на инвестициите в основен капитал и от частното потребление. Годишната инфлация за 2020 г. е 0,3% при 3,1% в края на 2019 г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!