Байдън Тръмп
Колаж: Джо Байдън /ляво/ и Доналд Тръмп

Байдън блокира опита на Тръмп да разреши влизането на граждани на държави от Шенгенската зона, Великобритания и Бразилия. Забраната беше въведена през март. Отказът на Байдън да я отмени разби надеждите на милиони. От администрацията на новия президент дори заявиха, че ще затегнат ограниченията за пътуване заради коронавируса, съобщава „Дейли мейл“.

Екипът на Джо Байдън отмени плана на Доналд Тръмп да премахне забраната за пътуване на граждани от Европейския съюз, Великобритания и Бразилия, като обяви, че ще засили граничния контрол.

Според държавни служители близки до Тръмп настоящият президент е планирал да премахне действащите ограничения, считано от 26 януари, съобщава Ройтерс.

В заповедта, подписана от Тръмп се казва, че така се дава възможност за безопасно възобновяване на пътуванията.

Само 90 минути по-късно прессекретарят на новоизбрания президент Джен Псаки написа в туитър: „С влошаването на пандемията и появата на по-заразни щамове по света, не е сега моментът да се премахват ограниченията за международните пътувания.

„По съвет на нашия медицински екип, администрацията няма намерение да отменя тези ограничения на 1/26. Всъщност планираме да засилим мерките за обществено здраве около международните пътувания, за да смекчим допълнително разпространението на COVID-19″, се казва още в изявлението.

Ограничения за пътуващите от Европа съществуват от средата на март, а забраната за влизане от Бразилия беше наложена през май.

Според плана на Тръмп ограниченията трябваше да отпаднат същия ден, в който влязат в сила новите изисквания за представяне за отрицателен тест за COVID-19 за всички международни посетители.

За първи път беше съобщено през ноември, че администрацията обмисля да премахне ограниченията, наложени в началото на миналата година в отговор на пандемията, след като спечели подкрепа от членове на оперативната група за коронавируса и служители на общественото здравеопазване.

Но през последните седмици бяха открити нови щамове на коронавируса както във Великобритания, така и в Бразилия. Напрежението в Обединеното кралство принуди страната да се върне към по-строгите ограничения.

Миналата седмица ръководителят на Центровете за контрол и превенция на заболяванията подписа заповед, изискваща почти всички пътници,преминаващи през летищата да представят отрицателен тест за коронавирус или доказателство за възстановяване от COVID-19, за да влязат в САЩ от 26 януари.

Авиокомпаниите се надяваха новите изисквания за тестване да освободят пътя за администрацията да премахне ограниченията, които намаляват пътуванията от някои европейски страни с 95% или повече.

Те натискаха висши служители на Белия дом по въпроса през последните дни.По-рано Ройтерс съобщи, че Белият дом не обмисля да отмени забраните за влизане на повечето граждани извън САЩ, които наскоро бяха в Китай или Иран.

В „Туитър“ притежателите на визи от САЩ и тези с роднини в Америка помолиха Байдън да обмисли отварянето на границите, за да позволи пътуването им.Други подкрепиха продължаването на забраната.

На 13 март 2020 г. Тръмп ограничи влизането в страната на лица, които наскоро са посещавали държавите от Шенгенската зона. По-късно той разшири тази забрана за Ирландия, Великобритания и Бразилия. Преди това бяха въведени подобни мерки срещу Китай и Иран. Те обаче, се отнасят само за чужденци. Американските граждани, които се връщат от тези страни, могат да влязат в САЩ, но трябва да се подложат на медицински преглед.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук