Небето в източната част на Европа в никакъв случай не е спокойно, появява се нова Желязна завеса, пише в свой анализ френският в-к Фигаро.

Не толкова отдавна основният политически противник на Владимир Путин се приви от болка и изпадна в кома на борда на самолет, летящ над Сибир. Той е бил отровен с Новичок, а животът му е спасен само благодарение на присъствието на духа на пилота, който е взел решение за аварийно кацане в Омск, както и действията на лекарите. Алексей Навални беше подложен на лечение в Германия, но реши да не остава в чужбина. Днес той е зад решетките в родината си, в Русия.

Сега вниманието на всички беше насочено към случая с млад опозиционер, който избра изгнание, но се оказа цел на преследването на властите на белоруския режим до брега на Средиземно море. Когато полетът Атина-Вилнюс на Ryanair беше във въздушното пространство на Беларус на 23 май, Роман Протасевич беше обхванат от страх: двама или трима пътници, чиито лица му изглеждаха подозрителни при кацане, очевидно се оказаха от специалните служби. Те уредиха аварийно кацане на лайнера в Минск, придружен от МиГ-29. На следващия ден опозиционерът с прикрити от грима натъртвания по лицето, механично прочете пред камера „признания“, мрачната логика на които отдавна е добре позната на всички. Оттогава той е в затвора. Подобно на приятелката си София Сапега, руска студентка, учила във Вилнюс.

Самолет на Malaysia Airlines беше свален от руска ракета

Не толкова отдавна, преди седем години, самолет на Malaysia Airlines беше свален от руска ракета „Бук“ в небето над зона на конфликт между проруските сепаратисти и украинската армия. На борда на полет MH17 Амстердам-Куала Лумпур имаше 298 пътници. Всички те загинаха. След продължително и старателно разследване Холандия установи през 2018 г., че ракетата, унищожила самолета, е доставена от Русия до Източна Украйна в деня на трагедията. Москва отрича участие.

Какво е общото между тези три събития? Те са част от една и съща динамика, или по-скоро отсъствието на каквато и да е друга динамика, различна от репресията, която е определяла посоката на всички политически събития в тази част на Европа в продължение на почти 10 години.

В Москва президентът Владимир Путин се придържа към логиката на властта в името на властта без никакъв политически проект, освен желанието да остане в Кремъл (сега той има такава възможност до 2036 г.), където седи от 2000 г. насам. Отношението към Алексей Навални е най-яркият пример за система, която бавно, но сигурно смазва пространството на свобода, което е съществувало в руското гражданско общество: независимите медии, неправителствени организации и сдружения са принудени да следват все по-драконовски правила, които оказват натиск върху техния статус като „Чуждестранни агенти“ и „екстремисти“. В затвора „извършвам все повече престъпления“, иронично заяви Навални в блог на уебсайта „EхоМосквы”, след като научи, че прокуратурата му е повдигнала нови обвинения: „Моят мощен престъпен синдикат се разраства. Като цяло съм гений и кукловод на подземния свят. “

Владимир Путин проектира логиката на стагнация и репресии

Владимир Путин проектира логиката на стагнация и репресии на територията, както той смята, на сферата на влияние на Русия и по този начин допринася за всякакви нарушения на закона. Кремъл може да не е издал заповед да се изстреля ракета „Бук“ по самолет в украинското небе, но направи тази трагедия възможна, като предаде подобни оръжия на украинските сепаратисти в Донбас. Вероятно операцията по прихващане на полета на Ryanair е била разработена в офисите на КГБ в Минск, а не в московската ФСБ, която го контролира, но дали беларуският диктатор Александър Лукашенко, отхвърлен от избирателите през август 2020 г., би повярвал в собствената си пълна свобода на действие, ако той не се радваше на подкрепата на руските си съседи?

Лукашенко и Путин не се харесват един друг, твърдят експерти. Както и да е, „белоруският сатрап“, както го нарича Валери Карбалевич в биографията си, е вдъхновен от модела на Путин и пресъздава неговата карикатурна версия. Той не само задушава електронните медии, но ги унищожава. Броят на политическите затворници се измерва в стотици, а броят на осъдените журналисти – с десетки. В петък роднините на 50-годишния Витолд Ашурк, който беше осъден на пет години затвор през януари за участие в протести, бяха информирани за смъртта му. Поради „спиране на сърцето“. Тялото е предадено на семейството пет дни по-късно. Ето как изглежда смъртта в подземията на „сатрапа“.

Европа не забеляза веднага новата зелязна завеса

На прага на Европейския съюз се появи нова желязна завеса. Европа не я забеляза веднага, тъй като беше твърде горда със себе си след падането на предишната завеса през 1989 г. Поне тя я накара да отстъпи. Но тя не може да продължи да си затваря очите: последиците от логиката на стагнацията и репресиите са преминали нейните граници. Прихващането на самолета на Ryanair в Беларус и многото операции на руските специални служби в ЕС се превърнаха в ясен сигнал: Европа престана да бъде убежище и нито един изгнаник не може да се чувства там в безопасност.

Европа не може да приеме това, защото в такъв случай би загубила душата си. Какво да прави? Да налага санкции, както тя направи отново в понеделник вечерта. Нуждаем се от целенасочени санкции, за да накажем тези, които вземат решения за репресии и поставят плодовете на собствената си мащабна корупция във Виена, Лондон, Берлин и Париж. В същото време е необходимо да се предотврати превръщането на санкциите в удар върху гражданското общество, което трябва да се подкрепя активно, включително чрез отваряне на университети за него: режимът на Лукашенко трябва да бъде изолиран, а не беларусите. Вече не е достатъчно да се отговори на удара с удар: необходимо е да се мисли стратегически. Както в периода на старата желязна завеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!