На снимката: Андрей Живков

Българският енергиен холдинг (БЕХ) използва финансиране за решаване на текущи проблеми, а не за развитие на стратегически проекти. Дружеството е в дългова спирала. Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

 „С дългосрочните задължения, които поема, БЕХ решава краткосрочни проблеми. Изходите от подобна дъгова спирала не са приятни“, подчерта Живков.

Той посочи, че БЕХ основно решава краткосрочни проблеми на компаниите под шапката си. За пример Живков даде Националната електрическа компания, която има над 2 милиарда лева задължения към БЕХ и българската държава.

Министърът отбеляза, че тези задължения не се обслужват редовно, а само се предоговарят без никаква визия как НЕК може да оперира на изцяло либерализиран пазар.

„Друг такъв пример е ТЕЦ „Марица Изток“ 2, която особено в последните години с невероятния ръст на цените на емисиите е в критично състояние. Проблемите там също се решават частично като БЕХ финансира закупуването на емисии и осигурява квота за работата на централата на регулиран пазар. Нищо дългосрочно не е предвидено за решение на проблемите й“, посочи Живков.

Живков добави, че в момента консолидираните задължения на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 са около 580 млн. лв.

„Състоянието на ТЕЦ Марица Изток 2 веднага дава отражение и на състоянието на „Мини Марица Изток“. Там в резултат на това, че ТЕЦ-а не плаща навреме въглищата, възникват ликвидни проблеми за мините, когато се стига дори до затруднения при заплащането на заплатите на работещите. Тази верига БЕХ-ТЕЦ-мини в момента се движи в непрекъсната задлъжнялост без никаква визия за това как могат да бъдат решени проблемите“, посочи той.

Служебният министър представи и двамата си заместници – Мирослав Дамянов и Александър Николов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!