пари доходите

Ако сме държали пари в банка през последната година, те са се обезценили с близо 17%, според данните за официалната статистика на НСИ. В действителност ние сме обеднели с между 25% и 30% в зависимост от структурата на нашите разходи.

Това твърди пред БГНЕС председателят на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти Стойне Василев.

По думите му банковите депозити са най-сигурните инвестиции, но те носят нулева доходност на своите притежатели, а инфлацията и увеличаващите се банкови такси и комисионни ги топят много бързо. Като по-сигурна инвестиция Василев сочи  инвестиционно злато във вид на ликвидни кюлчета на популярна световна рафинерия. На следващо място са имотите и земеделската земя и след това са активи като взаимни фондове, акции и други, които са свързани с по-висок риск и по-голяма доходност.

„През 2023 година се очаква поскъпването на стоките и услугите да се забави, но очакванията са инфлацията да се завърне към обичайните си нива от 3%-4% годишно след поне 2-3 години“, посочва финансистът. За да предпазим спестяванията си от допълнително обезценяване, е добре да помислим за инвестиране на свободните средства.

„Като най-познати активи в България, които са подходящи за защита от по-висока инфлация, са физическото инвестиционно злато и имотите. Вече има сравнително добре развит пазар на кюлчета и монети от жълтия метал“, отбелязва той. Най-предпочитани са малките кюлчета от 1 грам (цена около 130 лева) до 10 грама (цена около 1 200 лева), както и монети като Кленов лист и Австралийско кенгуру. „Хоризонтът на държане на инвестиционното злато трябва да е минимум 5 години, за да запази то стойността на вложените в него средства“, съветва Василев.

Финансовият консултант отбелязва, че другият популярен актив са недвижимите имоти. Той обаче предупреждава обаче, че те изискват доста по-големи инвестиции и известен опит и знания при покупката и отдаването им под наем. Освен жилищните имоти, у нас са много популярни за инвестиране и гаражите, които са с доста по-ниски цени и имат лесна и евтина поддръжка.

Според финансиста освен златото и имотите има и много други инвестиции, в които може да вложим спестяванията си и да получим по-висока доходност при умерен риск. „На първо място това са взаимните фондове, които се предлагат от почти всяка банка у нас. Те инвестират в различни активи – акции, облигации, петрол, имоти и много други. Те са едни от най-достъпните инвестиции и срещу 50-100 лева на месец може да инвестираме в големи световни компании“, уточнява той.

По думите на Василев финансовата грамотност у нас е на средно източноевропейско ниво, като изоставаме значително от страните в Западна и Централна Европа.

„Това е едно от най-важните умения на 21 век, защото каквото и да работим, каквато и заплата да получаваме, ние работим с пари всеки ден и финансовата ни грамотност определя дали ще сме добре или ще имаме непрекъснато парични проблеми. По-ниската финансова грамотност и непознаването на инвестициите води до това, че домакинствата у нас държат близо 70 милиарда лева в банките на нулеви лихви. Дори само част от тези пари да се вложат в по-доходни активи, ефектът ще е огромен. Разбира се, това се случва, но прекалено бавно и трудно,“ казва той.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук