Юха Сипила
На снимката: Юха Сипила, финландски премиер в оставка

Правителството на Финландия подаде оставка на 8 март, след като се отказа да продължи с реформирането на здравната система, което бе негова ключова политика. Това постави страната във властови вакуум. Финландският президент Саули Нийнистьо прие оставката на кабинета след среща с премиера на страната Юха Сипиля. Разговорът с министър-председателя беше излъчен директно от телевизия MTV3. Държавният глава помоли правителството да продължи да изпълнява функциите си до назначаването на новия кабинет.

„Дълго се опитвахме се да изпълним най-важната част то правителствената програма. Това е реформата на здравната система, която се подготвяше във Финландия през последните десетина години. Ситуацията в парламента от последните няколко дни ми повелява да взема финално решение дали в оставащото време на този кабинет има възможност най-важният правителствен план да отбележи някакъв прогрес. Няма такава възможност“ – заяви премиерът Сипила.

Падането на правителството му идва само месец преди редовните парламентарни избори и се случва, защото премиерът не успа да придвижи реформите напред. Промените щяха да са критични за плана на трипартийната управляваща коалиция за балансирани обществени финанси.

Финансовите ограничения бяха в противоречие с цените на здравеопазването, произтичащи от бързо застаряващото население на Финландия. Орязването на тези цени обаче е огромна политическа пречка в северната държава, която има историческа традиция в поддържането на широкообхватна и скъпа здравна система. През последните 12 години няколко правителства се опитаха да прокарат реформи в различни варианти.

Изборите вече са насрочени за 14 април.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук