Класацията на страните чийто жители са най-щастливи, тази година бе оглавена от Финландия. В челните места отново е силно изразено присъствието на скандинавските държави, а в предишните две години „шампиони” бяха Норвегия и Дания, които и сега са призьори – съответно на второ и трето място.

Класацията се изготвя ежегодно по случай Деня на щастието /20 март/. Челната десетка тази година се формира още от Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия. Тя отчита фактори като средна продължителност на живота, социална интеграция и корупция. Нов критерии е отношението с емигрантите.

Интересни разкрития относно динамиката на усещането за щастие бяха направени чрез отчитането на промените му сред емигрантите в различни страни. Общият извод е, че тяхното ниво на щастие клони към изравняване с това на страната, в която са се установили. Съответно животът в по-щастливи” държави прави и емигрантите по-щастливи и обратното.

„Разликите в щастието на емигрантите показват, че условията, в които живеем, са от важно значение за нашето качество на живот, че щастието не е само въпрос на избор” – каза Майк Викинг, главен изпълнителен директор на копенхагенския Институт за изследване на щастието. Той обясни водещите места на скандинавските държави с факта, че те осигуряват подходящи условия за добър живот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук