Висшето поскъпва
Висшето поскъпва

13 процента от работодателите не смятат да дадат коледни бонуси на служителите си. Едни се мотивират с пандемията и войната, други обясняват, че предвиждат увеличение на заплатите догодина. Това сочи изследване на Българската търговско-промишлена палата, проведено сред около 100 браншови организации и предприятия от различни сектори на икономиката, сред които са услугите, строителството, търговията и други.

Все пак голям процент от фирмите ще дават коледни премии. Най-голям е делът на бонусите до 200 лв. – 36%. Допълнителни възнаграждения в размер 200-500 лв. планират да раздадат 25%, а 23% от мениджърите са определили от 500 до 1000 лв. на всеки служител в своята фирма.
14% от работниците могат да очакват коледна премия от над 1000 лв., като тук се наблюдава повишение спрямо 2021 г., когато 12% от работодателите са смятали да дават бонуси с такъв размер.
Около 3% от управителите на българските дружества все още не са взели окончателно решение дали ще изплащат допълнителни възнаграждания на своите служители.

По отношение на начина на определяне на бонусите за Коледа, по равно се разпределят процентите между работодателите, които ще дават еднакви бонуси за всички служители (41%) и тези, които определят индивидуално допълнителното възнаграждение според представянето на всеки (40%), съобщава БГНЕС.

Продължава положителната тенденция за намаляване дела на работодателите, които планират раздаването на по-ниски размери на бонусите от 25% през 2020, 12% през 2021г до 8% през 2022г.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук