Изкуственият интелект, биотехнологиите и нанотехнологиите ще оформят облика на 22 век, смята американският физик с японски корени Митио Каку.

физик
на снимката: Физикът Митио Каку

След като провежда над 3 хиляди интервюта с водещите учени в света авторът на бестселърите „Физика на невъзможното”, „Физика на бъдещето” и „Бъдещето на разума” излезе с прогнози за следващите от 30 до 100 години. Ето какво да очакваме според специалиста по квантова механика и супергравитация.

ЩЕ ЗАБРАВИМ ЗА РАКА

През 70-те години на миналия век развитите страни започнаха да полагат усилия за борба с онкологичните заболявания. Въпреки че ракът все още не е победен, вече са създадени технологии за успешното му лечение. Само един пример е смарт таблетка с чип и видеокамера, която движейки се през стомаха и червата прави изследване, изпраща изображение и алармира за ракови клетки в най-ранен стадий.

физик

Създадени са и по-съвършени устройства – наноботи. Те представляват миниатюрни биосъвместими частици, които пренасят лекарства или различни инструменти, унищожаващи рака.

Съвсем скоро технологията, наречена „течна биопсия” ще стане често използвана. С нейна помощ се изследват кръвта и другите телесни течности за наличието на ракови клетки. Дори няма да бъде необходимо да ходите на лекар, за да направите това изследване – тези тестове ще се продават в аптеките.

ОПАСНИ РОБОТИ

Един от най-съвършените роботи, създадени от човека – „Азимо” може да танцува и да разпознава чертите на лицето. Според неговите създатели той вече има разума на бръмбар. С течение на времето ще се появят роботи с разум като на мишка, заек, куче, а около 2100 г. – като на маймуна.

физик

В тази технология се крие и голяма опасност. Затова Каку предлага в роботите да се вграждат чипове-убийци в случай че им хрумне да причинят вреда на човека. Това обаче е временно решение – само докато роботът се научи да неутрализира заплахата. Какво да се прави тогава?

Той би предпочел да не воюваме с роботите, а да се обединим с тях. Все пак ние сме създателите на екзоскелета и електронните протези – защо пък да не се превърнем в суперхора?

За много от нас това се струва неприемливо, но само век по-късно хората ще възприемат действителността по съвсем различен начин.

ЦИФРОВО БЕЗСМЪРТИЕ

Неотдавна учените успяха да предадат спомени от една опитна мишка на друга, използвайки чипове, вградени в техните хипоталамуси. Това дава добри перспективи за обмяна не само на спомени, но и на чувства и емоции между хората в бъдещето.

По думите на Митио Каку интернет в бъдеще ще се превърне в „мозъкнет” и ще измени индустрията на забавленията из основи. Така вече няма да ходим на кино, за да гледаме филм, а ще го усещаме отвътре чрез своите чувства и емоции.

физик

Своята прогноза Каку основава на проекта „Коннектом”, насочен към цифровизацията на мозъка. Предполага се, че той ще завърши с успех в края на столетието. Тази технология ще позволи мислите и чувствата на човек да останат в пространството и след смъртта му.

По този начин според учения душите на хората ще могат да пътуват със скоростта на светлината без ракети. Чистото съзнание, а не космонавтите ще изследват Вселената.

ТЕЛЕКИНЕЗА И ТЕЛЕПАТИЯ

Вече са създадени интерфейсове, които позволяват на парализиран човек да общува с околните – пример за това е покойният Стивън Хокинг. Учените обаче са амбициозни – те търсят технология, която да улавя и разшифрова електромагнитните сигнали на мозъка.

физик

Работи се и по разработката на екзоскелети, които да помагат на парализирани хора да се движат с помощта само на мисълта си. Тази технология Каку нарича радиотелепатия. В бъдещето според него хората ще могат да правят снимки на собствените си мечти, както в момента с помощта на скенери регистрираме мозъчната дейност.

ПОСРЕДНИЦИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ, ПОЛИЦАИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ

Към края на века хората ще могат да използват цялата информация, до която в момента имат достъп чрез различни хора или уреди изцяло в цифровия свят – само с едно мигване ще можете да преведете текста, който виждате на желания език, ще казвате на машината си да пусне кафе или ще виждате биографията на човека пред вас.

физик

Изкуственият интелект ще промени до неузнаваемост пазара на труда. Ще изчезнат професии, свързани с конвейерното производство, изпълнението на повтарящи се операции – няма да останат посредници.

Ще има нужда от специалисти, чиято работа се основава на опита и творчеството, както и на общуването с хора. Затова няма да се разминем без полицаи, чистачи, градинари, лекари, адвокати и борсови брокери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!