Урсула фон дер Лайен
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия ще предприеме действия за стартиране на предложения от Европейския съюз фонд за възстановяване от 750 милиарда евро без Унгария и Полша, ако няма пробив в преговорите за бюджета на Европейския съвет през следващата седмица. Това е заявила председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен пред председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Информацията е на авторитетното списание „Политико, което се позовава на двама представители на Европарламента.

Според изданието Фон дер Лайен е казала, че желае да спаси фонда и да предложи засилено сътрудничество между останалите 25 страни членки.

Предложеният фонд е част от по-голям финансов пакет от 1,8 трилиона евро, който включва и многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027.

Будапеща и Варшава блокираха приемането на финансовия пакет заради недоволството си срещу механизма за обвързване на бюджетните плащания с изпълнението на критериите за върховенство на закона.

Според  високопоставен служител на Европейската комисия ако Унгария и Полша запазят своето вето върху финансовите мерки бързо могат да бъдат въведени  алтернативни „решения“, включително засилено сътрудничество в рамките на законодателството на ЕС. Но длъжностното лице не уточнява кой подход планира да предприеме Комисията.

„Не сме взели окончателно становище по отношение на това с кое от тези решения трябва да се продължи напред“, казва служителят пред „Политико“.

Все пак предпочитаният и основен сценарий е спорът да бъде разрешен на Европейския съвет, който ще се състои на 10 и 11 декември в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел посочи в понеделник, че би могла да направи някои отстъпки на Будапеща и Варшава, които обещаха да останат единни в противопоставянето на настоящото предложение.

Договорите на Европейския съюз позволяват ако не бъде постигнато съгласие между всички 27 страни-членки  останалите държави да се присъединят по-късно, ако решат. Друг вариант  да се заобиколят Унгария и Полша е създаване на фонд извън структурите на ЕС чрез междуправителствен договор. Но това би отнело доста време.

При такъв сценарий „всяко вземане на заеми,  веднага би увеличило нивата на дълга на страните членки, подкрепящи междуправителствените заеми, което би било много непривлекателно“, добавя служителят на Европейската комисия.

Ако Многогодишната финансова рамка не бъде подписана преди края на годината, блокът ще премине към извънреден бюджет. Това би имало големи последици за разходите на ЕС. В случай на извънреден бюджет клаузата за върховенство на закона все още се прилага, допълва служителят пред „Политико“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!