ЕС, Брекзит, бюджет

След проведения днес 90-минутен разговор между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера на Великобритания Борис Джонсън, Би Би Си публикува съвместното им изявление.

„Съгласихме се, че не са налице условия за финализиране на споразумението поради оставащите значителни различия по три критични въпроса: равни условия, управление и риболов. Помолихме нашите главни преговарящи и техните екипи да подготвят преглед на оставащите разлики, които да бъдат обсъдени на физическа среща в Брюксел през следващите дни“, се казва в съвместното изявление.

Правителството на Великобритания заяви, че преговорите с ЕС за постигане на търговско споразумение след Брекзит са достигнали „критичен етап“, съобщи Би Би Си. Въпреки, че времето изтича, двете страни все още спорят относно правата за риболов и правилата за бизнес конкуренция.

Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обсъждат по телефона състоянието на преговорите. Това е вторият им телефонен разговор в рамките на 48 часа, подчертава изданието.

Настроенията в ЕС бяха описани като „мрачни“, а Великобритания заяви, че все още „работи за постигане на споразумение“. Ако сделка не бъде постигната и ратифицирана до 31 декември, Великобритания и ЕС ще трябва да въведат мита за вноса на стоките си.

Министърът на кабинета Пени Мордънт каза пред Камарата на общините:

„Намираме се в критичен момент на преговорите. Всички работим, за да постигнем сделка, но единственият възможен начин е, ако е съвместим с нашия суверенитет и поемем обратно контрола върху търговията и водите на нашата страна.“

По думите на Мордънт, Великобритания е била готова да се откаже от преговорите, ако ЕС не успее да „намери компромис“.

Преговори до сряда?

Днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние определи нов срок за края на преговорите по Брекзит, като предупреди, че те няма да продължат след сряда. Пред евродепутати и посланиците на ЕС в Брюксел Барние заяви, че преговорите са „далеч от финала“ и се очаква разговорите да продължат до средата на седмицата, но не повече.

Според високопоставен дипломат от ЕС, резултатът все още е несигурен, като ЕС е готов да направи необходимото, за да се споразумее за справедлива, устойчива и балансирана сделка за гражданите в ЕС и Великобритания. Лондон ще трябва да избира между такъв положителен резултат или резултат без сделка.

Междувременно стана ясно, че Великобритания е готова да внесе поправки в текста за спорния законопроект за вътрешния пазар, нарушаващ условията по споразумението за Брекзит. Според разпространено от пресслужбата на „Даунинг стрийт“ съобщение, преговорите напредват и в близките дни всичко ще стане ясно.

По-рано Лондон отказваше категорично да прави каквито и да е промени в текста на закона, но след като в неделя започна последният етап от търговските преговори, заяви готовност за определени отстъпки.

Окончателното решение какви текстове ще влязат в крайния вариант на документа е в ръцете на премиера Борис Джонсън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!