Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен говори пред Европейския парламент днес в Брюксел.

Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася своята реч пред Европейския парламент, в която прави преглед на постигнатото през изминалата година и представя приоритетите за следващите 12 месеца.

Годишната й реч „За състоянието на съюза“ в първата година от мандата си, белязана от криза след криза, се очакваше с огромен интерес от всички европейски граждани.

Акценти в изказването й днес бяха върховенството на закона, необходимостта от единен здравен съвет в ЕС, европейска минимална заплата и зелената сделка.

Речта си Фон дер Лайен завърши с думите „Да живее Европа!“.

Пълният текста на речта й на английски език може да прочетете ТУК.

Ето основните акценти от изказването й:

Европа да поведе напред

В началото на речта си, фон дер Лайен направи силна заявка:

„Сега е моментът Европа да поведе напред“ към нова жизнеспособност след уязвимостта на континента и света, която показа коронавирусът“.

Тя благодари на здравните специалисти във всички държави, които се борят с пандемията от коронавирус по един или друг начин. Според нея, това е било тежко изпитание пред Европа и света.

„Един вирус, който е сто пъти по-малък от прашинка, може да застраши целия човешки род. Вижда се колко уязвими са нашите ценности и колко лесно те могат да бъдат поставени под въпрос. Въпреки това европейците показаха, че е възможно, с вяра в европейските институции и сътрудничество, макар и с жертване на суверенитет, може да се подготви съюза за бъдещето и за идното поколение“.

Единен здравен европейски съюз

„Крайно време е да създадем единен здравен европейски съюз“, каза Урсула фон дер Лайен. Тя коментира как Съюзът се е справил с пандмията от коронавирус и как се управляват здравните кризи.

„Ще предложим да се дадат повече правомощия на Европейската агенция за лекарствата. Ще изградим Европейска агенция за научни изследвания в областта на биологията и медицината, за да можем да реагираме бързо при критични ситуации“.

Фон дер Лайен заяви още, че основен приоритет пред ЕС е да „се озовен в помощ на онези, които се нуждаят от нас“.

„Благодарение на уникалната ни пазарна социална икономика Европа може да направи тъкмо това. Никога не е било толкова важно да изявим предимствата ѝ,“ каза Фон дер Лайен.

През последните шест месеца „здравните работници сътвориха чудеса… и Европа стори повече, отколкото когато и да било, сега.“

Тя даде като пример създаването на зелени коридори при затварянето на границите, работата по снабдяване на медицински изделия и апарати за обдишване, без Европейската комисия да разполата с пълни правомощия… Нужно е да създадем един по-силен европейски здравен съюз, крайно време е.“

По-високи климатични цели

Еврокомисията предлага да завиши показателите за намаляване на емисиите до не по-малко от 55%, каза Фон дер Лайен.

По този повод ще трябва да се укрепят търговията с въглеродните емисии, да се реформира енергийното данъчно облагане и редица други стъпки, но това ще доведе до „системна модернизация на цялата икономика и общество“.

„Целта ни е климатично неутрален ЕС към 2050 г. и предлагаме увеличаване от 40 на поне 55 проента на ограничаването на вредните емисии към 2030 г… Давам си сметка, че това ще се окаже недостатъчно за някои и прекалено за други… но нашите икономики могат да се справят с това“, каза тя.

И добави:

„Когато светът е в застой поради пандемията, е най-добрият момент за ускорение. Климатът става все по-топъл. „Виждаме как природата се връща в нашето ежедневие, жадуваме за чист въздух. Знаем, че промяната е възможна. Европейският зелен курс е нашият план и в неговата сърцевина е нашето желание към 2050 г. да станем първият климатично неутрален континент.“

Последната цел е заложена в основната програма на Фон дер Лайен още отпреди да встъпи в длъжност.

Европейска минимална заплата

Урсула фон дер Лайен постави и въпросът за европейска минимална заплата:

„Всеки трябва да има достъп до минимална заплата и комисията ще предложи всички страни членки да изработят национална нормативна уредба за това“, каза Фон дер Лайен.

Комисията заяви, че Брюксел ще се съобрази с националното законодателство, но с желание да гарантира, че трудът може да носи пълноценен живот.

„Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи.“

Според нея, досега ЕС е избегнал голямата криза, защото 40 млн. души са кандидатствали по програма за временна заетост и няколко страни в ЕС ще получат средства по програмата SURE – „европейска солидарност в действие… доказателство, че в нашия съюз достойнството на труда е свещена ценност“, каза още председателят на ЕК.

Върховенството на закона

„Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще осигурим парите от бюджета и от NextGenerationEU (750 млрд. безвъзмездни средтва – бел.ред.) да бъдат защитени срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори“, обеща фон дер Лайен.
И добави:
„Миналият месец ни напомни колко сме уязвими – наш дълг е да пазим правовата държава и да поддържаме интегритета на европейските институции, независимо дали става дума за закони… или продажба на паспорт. Европейските ценности не са за продан,“ каза още тя.
Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава – ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, „за да няма отстъпление от общите принципи“, каза Фон дер Лайен.
Този доклад се очаква на 23 септември. Той ще покаже състоянието на върховенството на закона във всички държави и ще бъде продължение на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който до момента се упражняваше наблюдение само над България и Румъния.
За първи път наблюдението ще се съчетае с финансови санкции за държавите, които системно показват неуважение към базовите принципи на ЕС.
След края на изслушването фон дер Лайен бе запитана за състоянието на върховенството на закона в ЕС и нуждата да се вземат мерки срещу нарушителите. Тя каза:
„С върховенството на закона комисията за пръв път в историята си възприема толкова методологически обоснован похват – не само към съдебната система, а и за цялото конституционно устройство на ЕС“.
Тя имаше предвид докладите за всяка страна, които ще излязат в другата седмица.

След речта на фон дер Лайен, пред депутатите говориха лидерите на политическите групи в ЕП.

Вебер: Да се намали бюрокрацията в ЕС

Първи бе лидерът на ЕНП Манфред Вебер. Според него Европа се нуждае от „цифров закон“ и „реалистичен зелен курс“, за да се стимулират заетостта.

Манфред Вебер

Той е на мнение, че трябва да се прегледа цялото европейско законодателство, както и да се намали бюрокрацията.

„Освен това парите на европейските данъкоплатци „не могат да стигат до джобовете на богаташи в Китай“, каза още Вебер, имайки предвид вероятно сделките в Европа на компании, ползващи държавна помощ.

За Навални Вебер каза, че след случая „всякакви санкции трябва да бъдат на масата, включително и спиране на „Северен поток-2″.“

Председателят на ЕНП попита още:

„Можем ли все още да смятаме, че Турция е страна, която може да се присъедини към ЕС? Отговорът ми е „не“. И когато Ердоган посяга на интереси на страни в ЕС… трябва да защитим своите.“

Вебер коментира и преговорите по търговското споразумение с вече напусналата Великобритания.

„Великобритания, губите авторитет на световната арена. Европейският парламент никога няма да гласува за споразумение, ако нямаме доверие в своя партньор.“

Социалисти и демократи

От името на групата на социалистите и демократите говори Ираче Гарсия Перес. Тя бегло засегна темата с върховенството на закона:

„Време е да се укрепи върховенството на закона навсякъде в ЕС – не може едни граждани да бъдат заклеймявани заради възгледи и ориентация”.

Но не навлезе в повече подробности.

„Състоянието на съюза не е добро, но няма другаде в съюза, където бих искала да живея днес. Миграцията, коронавирусът, трудността за договаряне на собствени ресурси в бюджета и други подобни предизвикателства показват, че иска съвсем нов подход към кризата в ЕС”, смята още Перес.

И добави:

„Предизвикателствата, свързани със зеления и цифровия преход, се усложняват в контекста на здравната обстановка при пълна неопределеност. Предстои конференция за бъдещето на Европа, но не можем да се осланяме само на нея, трябва да работим ежедневно. Нужни са изкореняване на детската бедност, минимална работна заплата, защита на културата (включително с европейски облигации за културата) и устойчиви капиталовложения”.

Върховенството на закона не е по желание

Председателят на групата на „Обнови Европа” Дачиан Чолош заяви, че не може да има дилема между Европа на инвестициите и тази на ценностите – „Европа може да бъде и двете”.

Той категорично заяви:

„Върховенството на закона не е по желание, а е фундаментален принцип за всеки. Какво ще стане, ако чуем, че средствата за възстановяване са стигнали до джобовете онези, които желаят да бъдат новите автократи? Когато съдебната система в една единствена страна членка създава проблеми, това е проблем за целия ЕС. Върховенството на закона не е абстракция.“

Той приветства климатичните цели и поиска устойчива Европа, която „не се поклаща“, и изреди като предизвикателства в едно изречение поведението на Великобритания, Русия и Турция.

Ска Келер: Нужни са мерки за върховенството на закона не само в Полша и Унгария

От името на групата на „Зелените” говори Ска Келер. Тя засегна темата с протестите в България и Беларус:

„Що се отнася за онези, които се борят за демокрацията в България и другаде, всичко това трябва да бъде подкрепено”.

Ска Келер

„Искам да подкрепя куража на хората в Беларус, които протестират тази седмица в страната си, особено на жените. Куражът ви е вдъхновяващ.“

„Европа се провали на външната си граница и миграцията сочи това, а ситуацията с Мория е само пример за това”, продължи Келер. „Нужни са мерки във върховенството на закона – не само за Полша и за Унгария, но и за всички други, които го правят – и да се използват процедури за върховенството на закона, защото „другото не може да бъде прието.“

„Комисията трябва да даде най-висок приоритет на управлението на върховенството на закона“, заяви от своя страна Фон дер Лайен.

„Не подлежи на съмнение, че ЕК ще направи незабавна стъпка към контрол на средствата от европейския бюджет и гарантирането, че по пътя на получаването им и усвояването им от страните ще бъдат избегнати корупция и конфликт на интереси“, каза тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!