Урсула фон дер Лайен ваксините
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Евродепутати нападнаха с остри критики ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради проблема с ваксините. От своя страна тя призна, че ситуацията е била подценена и  че трябва производството на ваксини да изпревари новите щамове на коронавируса.

Евродепутатите срещу Фон Дер Лайен заради ваксините

Повече от сто евродепутати се включиха в дебата и мнозина посочиха, че в ЕС едва 3% от населението е ваксинирано. В същото време във  Великобритания те са 20%, в САЩ са 12%, а в Израел – 63%. Главните критики бяха заради липсата на прозрачност при какви условия ЕК е сключила договори с фирмите производителки.

Фонд Дер Лайен призна, че има проблем.

„Подценихме трудността, свързана с масовото производство. Обикновено отнема пет до 10 години, за да произведем нова ваксина. Направихме го за 10 месеца. Това е огромен научен успех и трябва с основание да се гордеем – но по някакъв начин, науката изпревари индустрията“, каза фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя призна, че Еврокомисията е направила грешни стъпки при набавянето на ваксини за всички страни от ЕС. Но тя защити цялостната стратегия.

„Закъсняхме с одобрението. Бяхме твърде оптимистични по отношение на масовото производство. И може би бяхме твърде уверени, че това, което поръчаме, на практика ще бъде доставено навреме. Но да позволим на най-богатите европейски страни да вземат ваксини за себе си и да оставят другите с празни ръце, мисля, че би било краят на нашата общност“, каза тя.

Какъв е изходът според Урсула фон дер Лайен?

Фон дер Лайен призна, че има уроци, от които Комисията ще се поучи след ситуацията с ваксините. Те включват подобряване на регулациите, за да се позволи на Европейската агенция по лекарствата да работи по-бързо при одобрението на ваксини. Целта е и  да се преодолеят индустриалните затруднения при производството на ваксини.

„Производството трябва да се адаптира към темповете на науката“, каза тя.

Фон Дер Лайен заяви още, че дълбоко съжалява за неуспешния опит на Комисията миналия месец да ограничи транспортирането на ваксини на територията на Великобритания в Северна Ирландия. Проблемът бе част от ожесточения спор с англо-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, която не успя да достави дозите, които обеща.

Но все пак подчерта: „В крайна сметка се справихме правилно“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!