Урсула фон дер Лайен, гласуване
На снимката: Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прогнозира „трудни преговори“ с Великобритания относно бъдещите й отношения с блока, след като Брекзит се осъществи в края на този месец след години закъснение.

„Предстоят трудни преговори и всяка страна ще направи това, което е най-доброто за нея“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула ван дер Лайен преди първата си официална среща с премиера Борис Джонсън.

За първи път британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като основната тема на преговорите ще бъде бъдещото търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС.

Срещата ще се проведе днес следобед на „Даунинг Стрийт“.

„На първата среща лице в лице, откакто фон дер Лайен встъпи в длъжност през декември, се очаква премиерът да подчертае значението на осигуряването на уверени и положителни бъдещи отношения (между Великобритания и ЕС) до декември 2020 г. Очаква се той да каже на Фон дер Лайен, че след три години чакане на Брекзит, както британските, така и европейските граждани с право очакват своевременното приключване на преговорите по амбициозното споразумение за свободна търговия „, се казва в изявлението.

Както канцеларията посочва, „няма да има удължаване на периода на прилагане, който ще приключи през декември 2020 г.“

„Споразумението за излизане от ЕС ще въведе този параграф в британското законодателство“.

За известно време в срещата ще участват и министърът по Брекзит Стивън Бъркли и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, се казва в документа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!