Урсула фон дер Лайен и Зоран Заев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова РСМ и Албания да не губят вяра. Преговорите с Албания и Северна Македония трябва да започнат колкото се може по-скоро и целта на ЕС е до края на годината да бъде проведена първата междуправителствена конференция с двете страни. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен на пресконференция след срещата с македонския премиер Зоран Заев при посещението в РС Македония.

„Разговаряме с двете страни, както и с България за решаване на последната пречка пред отварянето на преговорите, има много добри идеи. Целта ни е до края на годината да бъде проведена първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания. Има още много работа и разговори, които трябва да се решат чрез добър диалог“, каза тя.

На въпрос дали РС Македония и Албания ще бъдат разделени, ако спорът с България не бъде решен, Фон дер Лайен отвърна, че сега ЕС е фокусиран върху провеждането на междуправителствената пресконференция с двете страни и нещата, които трябва да се направят.

Фон дер Лайен подчерта, че застава твърдо зад начало на преговорите с РС Македония и Албания и призова страните да не губят вяра.

Урсула фон дер Лайен и Зоран Заев
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиерът на Р Северна Македония Зоран Заев

Урсула фон дер Лайен се позова на историята за „Малкият принц“, която, по думите ѝ е символ на приятелство, символ, който обединява ЕС и Северна Македония.

„Бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Постигнахте голям напредък, особено в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията, както и в борбата с Ковид. И това ще бъде отплатено, сигурна съм. От наша страна ние засвидетелствахме вашата важност – дарихме ви 325 000 ваксини, а ще има и още. РС Македония получи 226 млн. в грантове, важни за медицинските средства и като цяло за здравеопазването“.

Заев: Решението се крие в предложението на португалското председателство

Премиерът на РС Македония заяви, че страната му смята да ускори преговорите с България за решаване на спора, подчертавайки, че от българска страна пристигат сигнали за разбиране към чувствителните въпроси от македонска страна като този за идентичността.

Заев заяви, че разчита на приетата Пътна карта за ускоряване на процеса на преговори с България съгласно условията на Договора за приятелство.

„Трябва да се облегнем и на предложението на португалското председателство, което реално е приемливо и за двете страни и вярвам, че в него се крие решението. Вярвам в поговорката, че „договор къща гради“ и в тази връзка, че всеки договор може да донесе добро, че е нещо европейско, че с диалог се решава всичко. Вярвам, че с диалога, дипломацията, подадената ръка, взаимното разбиране, ще може да се намери решение“, заключи Заев.

Силен напредък за Албания

По-рано през деня председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше в Албания и се срещна с премиера Еди Рама. Тя публикува съобщение в „Twitter“, според което бъдещето на Албания е в Европейския съюз.

Еди Рама проведе пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен обърна внимание, че Европейската комисия се придържа към този ангажимент. По думите й Албания е направила крачки напред в областта на правосъдната реформа. А сега е дошъл моментът за действие от страна на ЕС.

Тя коментира и въпроса с ваксинацията. По думите й се прави всичко за трайното възстановяване от пандемията. 430 000 дози ваксини са дарени на Албания. Като други приоритети тя открои създаването на работни места и растеж с Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани.

Фон дер Лайен заяви, че блокът е фокусиран върху мобилизирането на 9 милиарда евро в проекти и потенциално увеличаване на инвестициите до 20 милиарда евро през 2021-2027 г. за региона и населението му от 18 милиона. Тази година тя е осигурила половин милиард евро за проекти в Западните Балкани и се стреми да осигури още 600 милиона евро, каза Фон дер Лайен.

Рама: Ветото на България поставя Албания в абсурдна ситуация

Блокадата на България прави РСМ заложник на процеса за присъединяване и поставя Албания в абсурдна ситуация. Това каза Албанският премиер Еди Рама при посещението на председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

Албанският премиер се оплака от забавянето на започването на преговорите за членство в Европейския съюз с неговата страна, като заяви, че ветото на България държи процеса като заложник.

„Ако една държава не е съгласна, тя блокира процеса, както в случая с България, която е взела процеса като заложник“, каза той.

Припомняме, че от 28.09 до 30-ти септември председателят на ЕК ще посети шест държави от Западните Балкани. Целта на визитата е да потвърди ангажимента на Брюксел към региона и перспективата за преговори за членство в ЕС с тези страни. Визитата е седмица преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която ще се проведе на 6 октомври в Словения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!