фон дер лайен
снимка: БТА

Урсула фон дер Лайен смята, че необходимо е подобряване на външните граници на Европейския съюз за овладяване на потока от незаконни мигранти. В това число влиза и подобряването на границата ни с Турция. Тя трябва да е на първо място. Председателят на Европейската комисия отбеляза нуждите в писмо до европейските държавни и правителствени ръководители. През февруари предстои извънредно заседание на Европейския съвет.

Трябва да бъдат насочени средства от ЕС за укрепване на състоянието на границите. Българо-турската граница трябва да бъде приоритет, в който да се включат държавите от ЕС, които желаят, допълва тя в писмото си от осем страници.

Изброени са общо 15 мерки, които да доведат до по-поносимо положение с притока от мигранти. Сред тези мерки са повишаване на усилията за връщане на незаконно пристигналите в ЕС, регистрирането на всеки един от тях,

разселването им на доброволна основа,

преговори със страните, откъдето те са пристигнали.Фон дер Лайен предлага държавите от ЕС взаимно да признават решенията за връщане на мигрантите, които нямат основание да останат в Европа.

Миналата седмица премиерът на Австрия Карл Нехамер заяви, че ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. за подсилване охраната на границата.

Вчера обаче европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон е

отхвърли искането за финансиране.

Според нея в бюджета на ЕС за това не са предвидени средства.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“ съобщи за регистрирани близо 330 000 нови нелегални мигранти миналата година. Това е най-високото ниво от 2016 г. насам, и че особен ръст се наблюдава по маршрута през Западните Балкани.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук