Урсула фон дер Лайен ваксините
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия предложи да се преразгледа съществуващата миграционна система на ЕС, за да се осигури по-пълно участие на всички страни от общността в заселването на мигранти. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представяйки новата миграционна стратегия на ЕС.

„Миграцията винаги е била и ще остане фактор в живота на Европа. Светът обаче се променя и старите системи вече не са подходящи. Европейската комисия предлага нова миграционна стратегия, която ще осигури справедлив баланс между отговорността (на държавите от общността за контрол на собствените им граници) и солидарността (между държавите от ЕС по въпроса за настаняването на мигранти) – каза тя – Миграционният натиск по нашите граници се различава, така че трябва да намерим ново равновесие в разпределението на тежестта. Сега въпросът вече не е дали страните от ЕС трябва да проявят солидарност (със страните от „първата линия“ като Италия и Гърция при приемането и заселването на мигранти), единственият въпрос е как точно ще го направят. Имаме нужда от ново, устойчиво решение за миграцията, което ще ни позволи да останем верни на нашите ценности и да отговорим на условията за нов, променен свят.“

Фон дер Лайен не оповести точните параметри на новите предложения на Европейската комисия, които ще бъдат публикувани по-късно.

Европейската комисия също така предложи да се засили контролът по границите на ЕС и да се опрости връщането на мигранти, които нямат основание за получаване на убежище.

На 16 септември, говорейки в Европейския парламент, Фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия скоро ще предложи да се премахне основното споразумение на ЕС за миграцията – системата от Дъблин, което предполага, че страната, през която те са влезли в ЕС, трябва да отговаря за приемането на мигранти. Ако бъде одобрена, тази стъпка ще лиши държавите в ЕС от правото да откажат да заселват мигранти на тяхна територия.

Стратегията, предложена от Европейската комисия, сега трябва да получи одобрението на Съвета на ЕС и Европейския парламент и само в този случай ще влезе в сила.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!