Америка за България

Фондация “Америка за България” отбеляза юбилейната си 15-годишнина, откакто работи в България. Фондацията събра на едно място представители на българските организации, чиито проекти са били подкрепени от фондацията през последните 15 години.

Тук сме, за да отбележим 15-тата годишнина от нашето партньорство. Чрез фондацията успяхме да се докоснем един до друг. Подкрепяме художествени училища в цялата страна, за да може гласът на младите да бъде чут. Българите се гордеят особено с международните олимпиади, където българските ученици се нареждат на челните места. Фондацията подкрепя младите , за да се подготвят и участват в тези олимпиади. Всяка инициатива допринася за общото ни наследство в България. Това заяви президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър по време на откриването.

“При всички проекти общият знаменател са хората с виждане за бъдещето. Можем да сведем нашия съвместен път в няколко думи – живеем и мечтаем, растем, променяме. След 15 години в България се гордеем с множеството проекти, които подкрепихме. В началото помагахме с идеи, визионерски дух и оптимизъм, а днес сме във възхита от успехите на България. Неоспорима смелост и уважение”, добави тя.

Шилър отбеляза, че от 2008 г. насам Фондация “Америка за България” е финансирала 1200 проекта. “В продължение на 15 години фондацията е ръководена от българи и американци, които споделят нашата мисия, задават стратегическото мислене и гарантират, че средствата, които предоставяме се използват по най-добрият начин в полза на България”, обясни тя.

Шилър обаче отбеляза, че истината е под обсада на дезинформацията. “Значението на независимите медии и организации, които ни предлагат проверена и достоверна информация заслужават и вашата финансова подкрепа”, каза още тя.

“Америка за България съчетава” е най-доброто от Америка и България за постигане на най-добър резултат”, каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен.

Той се обърна и към публиката, която изпълни цяла зала в НДК: “Като отправя поглед към публиката към тази прекрасна зала, осъзнавам колко съществен е приносът на фондацията в България. Фондацията има толкова съществена роля за отношенията между САЩ и България. Нека гледаме напред и честит рожден ден!”, пожела той.

Писателят Георги Господинов, както и езиковедът и преводач Анджела Родел бяха гост лектори на форума. Те разказаха за творбата “Времеубежище”, която им донесе наградата “Букър”. Пред събралото се множество беше прочетен и пасаж от книгата.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук