ЕЦБ

Финансовият център на Германия Франкфурт се надява да бъде победител в надпреварата за нова европейска финансова столица, след като Лондон официално задейства Чл. 50 от Лисабонския договор и преговорите по напускането на Общността започнат.

Местната власт във Франкфурт предвижда близо 10 000 работни места, които ще бъдат прехвърлени от Лондон в германския град за период от 5 години. Най-голяма част от тях предстои да бъдат открити именно във финансовия сектор.

Говорителят на федералния банков регулатор  в града Ралф Уитзлер коментира, че през последните няколко месеца вече се забелязва ръст в запитванията от хора, които желаят да прехвърлят работата си.  Топ регулатори на Германия вече са се срещнали с около 50 пратеници от чужди банки, за да обсъдят как може да се придвижи бизнеса до най-голямата европейска икономика след като Великобритания напусне Европейския съюз, допълни Уитзлер. Икономическата мощ на Германия и фактът, че Франкфурт е дом на Европейската централна банка, правят града още по- привлекателен за останалите банките.

Франкфурт има какво да предложи. От една страна, имаме близостта до регулаторните органи, по отношение на ЕЦБ, както и БАФИН – федерания банков регулатор. И двете институции, работят много прагматично. Освен това Франкфурт е най-близо до Лондон, т.е. има най-много приликите с британската столица в своята структура. А това от своя страна ще направи прехода за банките много по-лесен”, допълва Уирзлер.

Редица от големите банки в Лондон  започнаха да планират своето преместване и да търсят алтернатива в европейски градове, след като премиерът Тереза Мей обяви миналата седмица, че Великобритания ще напусне и единния пазар на Общността. Експерти са на мнение, че това от своя страна би довело до изолация на Лондонското сити на много от неговите клиенти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук