Все по-широкото Преките инвестиции от китайски компании не само доведе до капитал в Съединените щати, но и генерират нови работни места за местните американци, пише „Ройтерс”.

Увеличаващият се брой на директни инвестиции на китайски компании, не само носи капитал в Съединените щати, но и генерира нови работни места за американците. Пример за това е „Фуяо Глас Индъстри груп” (Fuyao Glass Industry Group Co Ltd), която започна да функционира в Дейтън, щата Охайо миналата година. Това е най-големият производител на автомобилни стъкла в света – 4,5 млн. броя годишно – това означава, че една на 4 коли, направена в САЩ, използва техните елементи.

„За мен това е прераждане на завода, който прави останалите продукти”, коментира Майкъл Фуленкамп, мениджър в компанията. Предишната централа беше изоставена за няколко години, докато китайският предприемач Цао Деуанг не го купи през 2014г.

От въвеждането си в експлоатация през октомври 2016-та, фабриката просперира изключително много, насърчавайки китайския капитал в американската икономика.

история на успеха, в която индустриален капитал от Китай отново насърчавана и повторно фалшифициран традиционната преработващата промишленост на САЩ.

„Директните инвестиции на китайските компании в САЩ са се увеличили почти дойно през миналата година. Най-много пари се насочват към производството и услугите”, обясни Тиодор Моран, главен изследовател в Института за международна икономика „Патерсън”.

Като американски служители на „Фуяо”, Фуленкамп и колегите му имат възможността да посещават главния офис на компанията в Китай всяка година. Тези пътувания задълбочават техните възприятия за Китай и променят стереотипа, че „направено в Китай” е етикет за нещо евтино.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!