Докато отчаяните афганистанци се тълпят на летището в Кабул, опитвайки се да се качат на евакуационни полети, за да избягат от талибаните, служители предупреждават за друга заплаха от джихадистите: групировката „Ислямска държава“.

Президентът Джо Байдън заяви, че има „остър и нарастващ риск“ от атака на летището от регионалния клон на групата, наречена „Ислямска държава-Хорасан“ или „Ислямска държава-К“.

САЩ, Великобритания и Австралия съобщиха на хората да напуснат района на по-безопасни места.

Когато беше директно попитан за заплахата, говорител на талибаните призна опасността от „неудобства“, причиняващи проблеми в хаотична ситуация, за която те обвиниха изцяло евакуацията, ръководена от САЩ.

Какво е „Ислямска държава-Хорасан“?

Месеци след като „Ислямска държава“ обяви халифат в Ирак и Сирия през 2014 г., отцепилите се бойци от пакистанските талибани се присъединиха към бойци в Афганистан, за да образуват регионален клон, обещавайки вярност на лидера на ИД Абу Бакр ал-Багдади. Групата беше официално призната от централното ръководство на „Ислямска държава“ на следващата година, като потъна в коренните земи в североизточен Афганистан, по-специално провинциите Кунар, Нангархар и Нуристан. Според наблюдателите на Организацията на обединените нации тя също така е създала спящи клетки в други части на Пакистан и Афганистан, включително Кабул. Последните оценки за числеността ѝ варират от няколко хиляди активни бойци до 500, според доклад на Съвета за сигурност на ООН, публикуван миналия месец.

„Хорасан“ е историческо наименование на региона, което включва части от днешен Пакистан, Иран, Афганистан и Централна Азия.

Какви атаки е извършил?

Клонът на ИД Афганистан-Пакистан е отговорен за някои от най-смъртоносните атаки през последните години. Той е избивал цивилни и в двете страни, в джамии, светилища, обществени площади и дори болници. Групата е насочена специално към мюсюлмани от секти, които счита за еретични, включително шиити. Миналата година тя бе обвинена за атака, която шокира света – въоръжени лица нападнаха родилното отделение в предимно шиитски квартал в Кабул, убивайки 16 родили и бъдещи майки.

Освен бомбардировките и кланетата, ИД-Хорасан не успя да удържи нито една територия в региона, понесла огромни загуби поради военните операции на „Талибан“ и САЩ. Според военните оценки на ООН и САЩ, след фазата на тежки поражения ИД-Хорасан сега оперира до голяма степен чрез скрити клетки, базирани в или в близост до градове, за извършване на високопрофилни атаки.

Какви са отношенията на ИД-Хорасан с талибаните?

Докато и двете групи са твърдолинейни сунитски ислямистки бойци, между тях няма загубена любов. Те се различават по религиозните детайли и стратегията, като същевременно претендират, че са истинските знаменосци на джихада.

Тази борба доведе до кървави битки между двете, като талибаните излязоха до голяма степен победители след 2019 г., когато ИД-Хорасан не успя да осигури територия, както групата-майка направи в Близкия изток.

В знак на враждата между двете джихадистки групи, в изявления ИД третираше талибаните като отстъпници.

Как реагира ИД на победата на талибаните в Афганистан?

Не добре.

„Ислямска държава“ беше изключително критична към сделката между Вашингтон и талибаните, която доведе до споразумението за изтегляне на чуждестранните войски, обвинявайки последните в изоставяне на каузата на джихадистите. След светкавичното превземане на Афганистан от талибаните, редица джихадистки групи по света ги поздравиха – но не и „Ислямска държава“.

Коментар на ИД, публикуван след падането на Кабул, обвини талибаните, че са предали джихадистите със сделката за изтегляне на САЩ и обеща да продължи борбата си, според разузнавателната група SITE, която следи бойните комуникации.

Заплахата на летището в Кабул

Американски представители твърдят, че летището в Кабул, с хиляди чуждестранни войски, ръководени от САЩ, заобиколени от огромни тълпи отчаяни афганистанци, е под голяма заплаха от ИД-Хорасан.

Поредица от почти идентични предупреждения от Лондон, Канбера и Вашингтон късно в сряда призова хората, събрани в района, да се преместят на по-безопасни места. Те не предоставиха конкретни подробности за заплахата.

„ИД-К е заклет враг на талибаните и те имат история на борба помежду си“, каза Байдън в неделя. „Но всеки един ден, в който имаме войски в страната, тези войски и невинни цивилни на летището са изправени пред риска от атака от ИД-К“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!