Протестите на хора с ярки жилетки предизвикаха хаос по пътищата във Франция и породиха придружени с насилие сблъсъци в Париж през последните дни. Но кои са протестиращите „жълти жилетки“ и какво ще стане?

За какво са тези протести?

Движението се разрастна спонтанно миналия месец срещу увеличения в данъците за гориво за автомобили, като поддръжниците носеха предпазните жилетки, които са част от оборудването на всички френски превозни средства.

Подкрепени от хора в малките градове и в провинцията, където повечето се придвижват с кола, те прераснаха в по-масово движение срещу възприеманото като пристрастие от страна на президента Еманюел Макрон в полза на богатите и големите градове.

Протест, Франция, жълти жилетки

След национални пътни блокади, по време на които двама души загинаха при инциденти, придружена с насилие демонстрация в Париж през последния уикенд стана символ за пропастта между градските елити и провинциалната „изоставена“ Франция.

Целите на поддръжниците са неясни. Мнозина се оплакват, че едва успяват някак си да карат и да получават оскъдни обществени услуги в замяна на едни от най-високите данъчни сметки в Европа.

Някои искат да бъдат отменени данъчните облекчения на Макрон за богатите, докато други искат повече мерки, за да се помога на най-бедните.

Много от тях призоваха президента, който е бивш инвестиционен банкер, да подаде оставка.

Какво прави тези протести различни?

Франция има дълга история на протестни движения, които са се разгаряли и са изчезвали, с които французите са се противопоставяли на всичко, от данъци върху горивата до гей бракове.

Анализаторите казват, че това, което прави „жълтите жилетки“ необичайни, е начинът, по който тяхното движение се обединява без лидери, организирано чрез социални медии.

Протест, Франция, жълти жилетки

„Жилетките“ също така са представители на редица социални и политически среди, въпреки че правителството обвини крайнодесни поддръжници за насилието в Шанз-Елизе миналата седмица.

Като сравнително широк съюз, сегашният се противопоставя на друго спонтанно движение, което се разпространи във Франция през 2016 г., „Nuit Debout“, което е ляво.

„Има хора, които гласуваха за (крайнодесния) „Национален сбор“, но също така и много хора, които не гласуват и хора, които гласуваха за Макрон „, казва Даниел Тартаковски, професор по съвременна история.

Могат ли те да продължат?

Засега „жълтите жилетки“ се радват на доста широка обществена подкрепа: анкета миналата седмица показва, че около 70 процента смятат, че протестите са оправдани.

Първият ден на протеста 17 ноември видя, че около 300 000 души се озоваваха в национален мащаб на пътни блокади, като спорадичните протести продължиха и през седмицата.

Протест, Франция, жълти жилетки

Но миналата събота взеха участие само около 100 000, подсказвайки, че протестите залязват.

„Движението може да изчезне поради износването“, каза Жером Сен Мари, ръководител на изследователската агенция Pollingvox.

„Ако следващата събота има само 50 000 души, всичко свърши“, прогнозира той.

Но започналото като „спонтанно и хоризонтално“ движение“, както го нарече Сен Мари, сега показва, че се стреми да стане по-организирано.

„Жълтите жилетки“ обявиха в понеделник, че номинират делегация от осем души за преговори с правителството.

Министърът на околната среда Франсоа дьо Ружи трябва да се срещне с членове на движението за първи път още във вторник.

Как реагира Макрон?

Макрон дойде на власт, обещавайки да възстанови доверието в политиката, но протестите предизвикаха широк гняв по отношение на про-бизнес политиките и виждат елитарността по улиците.

Тъй като оценките за одобрение са около 30%, мнозина протестиращи смятат Макрон за арогантен и нямащ контакт с хората, които живеят скромно в провинциална Франция.

Той използва реч пред нацията във вторник, за да подчертае, че е чул гнева на хората, но изтъкна, че настоява за мерки срещу замърсяването.

Протест, Франция, жълти жилетки

Признавайки, че протестиращите се притесняват да оцелеят „в края на месеца“, за разлика от желанието на правителството да отклони „края на света“ с по-зелени политики, той обеща: „Ще се справим и с двете“.

След като по-ранни предложения, помощите за бедните семейства не успяха да отстранят протестите, той предложи по-малки отстъпки, като преглед на данъците върху горивата в случай на скок на световните цени на петрола.

Според анализатори протестите биха могли да нанесат значителни щети на икономиката, ако продължат в навечерието на Коледа.

Финансовият министър Брюно льо Мер каза, че големите търговци на дребно са претърпели спад от 35% в приходите в първия ден на пътните блокади и спад от 18% в събота.

Докато траят протестите, Сен Мари каза: „Това, което това движение роди – това недоволство и гняв към правителствените политики и към Еманюел Макрон – няма да изчезне бързо“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!