Еврозоната

Срещата на върха на ЕС отложи решението за създаване на фонд за икономическо възстановяване.

Разделените лидери на ЕС пристъпиха към изготвянето на план за икономическо възстановяване на засегната от пандемията Европа, след като Кристин Лагард, директор на Европейската централна банка предупреди, че е необходимо спешно да се предприемат действия.

27-те лидери на ЕС се срещнаха на видеоконференция, след като последните данни показаха, че европейската икономика е в спад, поразена от последиците от националните блокади, за да се предотврати заразата, причинила смъртта на повече от 110 000 души в целия блок.

Държавите-членки спорят за спасителните икономически мерки от седмици, като най-силно засегнатите страни като Испания и Италия призовават по-богатите държави като Германия и Холандия да демонстрират безпрецедентна солидарност.

След четири часа разговори лидерите се съгласиха да възложат на Европейската комисия – изпълнителната власт на ЕС, да се върне с план на 6 май, който да отговори на нуждите за възстановяване на европейската икономика.

„Създава се консенсус за укрепване на стратегическата автономия на Европа сред 27-те страни членки на Европейския съюз“, заяви френският президент Еманюел Макрон след разговорите.

Както се очакваше, лидерите се съгласиха, че всеки план ще се осъществи чрез дългосрочния бюджет на ЕС.

Това поиска германският канцлер Ангела Меркел, най-влиятелният лидер на блока, който категорично се противопостави на по-амбициозни предложения, подкрепени от Италия и Испания като съвместните заеми от ЕС.

„Европейският бюджет в продължение на десетилетия е изпитаният инструмент за решаване на общи задачи в ЕС“, каза Меркел пред депутатите в Берлин преди преговорите.

Следващата битка ще приключи с това колко ще бъде увеличен бюджета на ЕС и дали ЕК ще може да акумулира повече пари.

Този дебат отново ще разцепи Европа по линията север-юг, като Германия, Холандия и други страни призовават за заеми с условия.

„Следващият бюджет трябва да се приспособи към новите обстоятелства, след коронавирусната криза, трябва да увеличим неговата огнева мощ“, каза след разговорите председателят на ЕК Урсула фон дер Лейен.

Напредъкът в постигането на общо решение след последната видеоконференция на европейските лидери дойде след като Кристин Лагард ги предупреди, че най-лошите прогнози на банката сочат, че брутният вътрешен продукт на блока може да падне с цели 15 % през 2020 г. в резултат на пандемията.

Засега Лагард се включи в битката за избягването на рецесията в Европа, като вече освободи парични стимули в размер на 750 милиарда евро, но настоя правителствата на ЕС да направят повече.

Преди срещата председателят на Еврогрупата Марио Сентено призова ръководителите на ЕС да финализират възможно най-скоро координацията на дългосрочен европейски фонд за икономическо възстановяване, който трябва да допълни краткосрочната програма за рестартиране на икономиката на стойност 540 милиарда евро, създадена от Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и Европейския механизъм за стабилизация (ЕСМ, стабилизационен фонд на еврозоната).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук